Избрани Новини

Стартира Belasitsa Sky Run

Състезанието по планинско бягане е на 29 - 30 септември

От днес, 29.09. в 7:00 ч. до 30.09 в 16:00 ч. край Петрич, в планината Беласица, ще се проведе състезанието Belasitsa Sky Run 2018.

Belasitsa Sky Run e състезание по планинско бягане, което преминава по билото на една от планините с най-красиви панорами на Балканския полуостров. По време на събитието участниците могат да се насладят на гледки към три държави - България, Македония и Гърция и да зърнат трите най-високи планини на Балканите (Рила, Олимп и Пирин). Две красиви езера (Дойран и Керкини) правят панорамите още по-живописни, а долината на река Струма и китните селца в подножието на планината допълват атмосферата на състезанието, част от което преминава през вековни кестенови гори - символ на планината Беласица.
Както и през 2017 година, основната цел на събитието е да събере любителите на планинското бягане от България и Македония и да им осигури място за приятелска надпревара, форум за обмяна на идеи и забавление.
Разликата тази година е, че се провеждат две отделни събития – едно в Македония на 8 и 9 септември 2018 г. и друго в България на 29-30 септември.
Belasitsa Sky Run в България отново предлага две трасета „дълго“ и „късо“, а в неделя на 30 септември ще се проведе традиционното и предизвикателно скоростно изкачване на връх Конгур.
Маршрутът на дългото трасе на Belasitsa Sky Run е с дължина 67,4 км и общо изкачване 2810 метра. Тази година стартът е в Петрич, а трасето преминава през някои от подгорските села (разположени в подножието на планината „под гората“), край Срамежливия водопад на запад към границата с Македония, стръмно нагоре по северните склонове на планината до билото под връх Тумба, а след това по цялото красиво и панорамно било на Беласица до най-високият връх на планината – връх  Радомир (2029 н.м.в.), след това до връх Конгур преди последното дълго и предизвикателно слизане през вековни букови и кестенови гори до финала отново в Петрич.
Belasitsa Sky Run Short следва познатото трасе от 2017 г., като само стартът тази година е от с.Самуилово. Общата му дължина е около 32,9 км, а общото изкачване е 1950 метра. Маршрутът преминава край историческата местност Бялата чешма, обградена с вековни чинари, изкачва се в близост до Срамежливия (Камешнишки) водопад и местността Лопово, преди да достигне до най-високият връх на планината – връх Радомир (2029 н.м.в.), продължава по живописното билото на изток до връх Конгур и слиза през вековни букови и кестенови гори до финала в Петрич.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)