Отбелязваме Деня на характера и в България - blagoevgrad.utre.bg

Отбелязваме Деня на характера и в България

26 септември 2018, 10:24 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

В Благоевград 3 тематични повода ще въвлекат деца и възрастни в разговор

Днес светът отбелязва Деня на характера (Character Day). Тази глобална инициатива популяризира и подкрепя развитието на силните страни на характера на базата на наука. Над 170 000 събития в 150 държави са регистрирани на уебсайта на кампанията www.characterday.org за провеждане в училища, организации, компании и местни общности на този ден. Сред тях са и 2 събития в България.

Като посланик и домакини на кампанията в страната, Характер.бг, MOVE.BG, Радио Благоевград, Сдружението на началните учители в област Благоевград и съмишленици инициират тематични дейности в градовете София и Благоевград. В столицата дискусионен панел „Характерът: новата стара цел на образованието“ ще бъде проведен на 25 септември (вторник), от 19 часа, в дома на гражданската платформа за дебат и общо действие MOVE.BG. Участие в панела ще вземат експерти като психологът Панайот Рандев, председател на Фондация „Човек плюс“ и Секция „Позитивна психология и образование“ на Дружеството на психолозите в България, и проф. д-р Галин Цоков, заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Днес в Благоевград 3 тематични повода ще въвлекат деца и възрастни в разговори и преживявания за характер. Сутринта две благоевградски училища ще бъдат домакини на училищни работилници за характер, подпомагащи изграждането на лексика, разбиране и поведение по силни страни на характера с приложимост в образованието, сред които упоритостта, любопитството и надеждата. Следобеда от 14 часа в Арт салона на Радио Благоевград ще бъдат провеждани позитивни занимания за деца, възпитаващи умения за характер в тях чрез забавни преживявания. А вечерта от 19 часа, голямото звукозаписно студио на радиото ще събере родители, учители и широката общественост в града и региона на публична дискусия за характер и позитивно образование. Предвиждат се представяне на случени и предстоящи инициативи за благополучие и характер в областта, прожектиране на кратък тематичен филм и беседа, официално стартиране на кампания за набиране на средства за заснемане на видео клип на детска песен за характер в изпълнение на благоевградското момиче Александрина Механджийска.

„Всички сме силно развълнувани от предстоящите събития. Тази година случваме повече дейности, на повече места, с повече съмишленици и участници. Това е важно, така че все повече родители и учители да работим в екип и създаваме условия за изграждане на характер вкъщи и в училище съгласно това, което съвременната наука доказва за актуално и правилно. А тя е категорична, че децата и учениците днес имат нужда едновременно от знания по учебни предмети и от умения за благополучие и характер“, споделя Димитър Татарски, съосновател на социалния проект „Характер.бг“.

В допълнение, информационна кампания с тематичен флаер, постер за послания, статии и ресурси ще повишава информираността за Деня на характера и събитията в градовете и социалните мрежи. Дейностите са публични и отворени за посещение от деца, родители, учители, директори, експерти в областта на образованието, служители в публични администрации, граждански организации, компании, широката общественост в София, Благоевград и страната.

Какво ли би било хората в България да посветим 1 ден, за да поговорим за характер? Да се присъединим всички заедно… отвътре!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета