Избрани Новини

Горна Джумая оживява във Вароша

Ще има концерти, изложба, фотосесии

За 18-и път НЧ „Никола Вапцаров”, в партньорство с Регионален исторически музея и Радио Благоевград, организира събитие, което да поддържа паметта за бежанците от Кукуш и Зарово, променили облика и историята на Горна Джумая, и поставили началото на градската култура в  това старо поселище, информира БНР.

На 21 септември в Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита изложба с картини от старата Горна Джумая, която днес, 27 септември - вече в рамките на събитието „Някога в Горна Джумая” -  ще бъде експонирана отново в откритото пространство на квартал „Вароша”. Ще бъдат ситуирани няколко отделни къта - един на старата Горна Джумая (в „Измирлиевата къща”), „Кукушки кът” в Галерия „Свети Лука” и „Заровски” - в къща „Литература”, в които ще бъдат представени съхраняваните в РИМ и НЧ „Никола Йонков Вапцаров - 1866” свидетелства за материалната култура на преселническите родове и създаването на градската култура в днешния Благоевград: текстил, носии, снимки...

Откриването на инициативата е насрочено за 16 часа на 27 септември, последвано от концерт на читалищния състав за стари градски песни и следваща го „ретро фотосесия”, по време на която присъстващите ще могат да се заснемат, облечени в осигурени от читалището и музея автентични облекла от първите градски години на Горна Джумая. Дегустацията на вино, част от откриването, е наречена „С дъх на старо вино”. В 18 часа, в двора на Мощанската къща, започва концерт на читалищни състави, с участието на Китаро-мандолинния оркестър при читалището „Пирински звуци” и вокалния ансамбъл „Езерец”. След концерта изпълнителите от Пиринския танцов ансамбъл „Вихрен” ще танцуват на площада пред Галерия „Свети Лука”, като приканят присъстващите да се присъединят към хорото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)