Избрани Новини

Дупничанки се учат да везат прочутата дупнишка шевица

Ще се проведат още 4 обучителни срещи

Възрожденската епоха, наред с бурното икономическо развитие в Дупница, води и до промяна на модния вкус на дупничанката. Все по-често тя започва да използва нови европейски платове и облекла, а традиционният си костюм „ прибира” в раклата. В края на ХІХ век характерната народна носия се ползва по-скоро за еднократни фотографии, които са достигнали до нас, отколкото за постоянно облекло. За това допринасят и сериозните демографски промени, които стават на територията на пограничната околия след Освобождението.
Дупнишката шевица като характерна част от украсата на традиционния женски костюм от Дупница, изчезва в края на ХІХ век. Знанието и умението за изработването й е постепенно забравено и днес в града няма жени, които умеят да я бродират. Нещо повече, липсва спомена за нея. Във фонда на Исторически музей са съхранени няколко оригинала от ръкав, бордюр на риза и нагръдник. Те са изложени в етнографската експозиция, но това остава едно “мъртво знание”, което чрез този проект ще се опитаме да възродим и популяризираме сред гражданите на Дупница и връщането й в бита и интериора на дупничани.

Цели:
1. Възраждане на знанието за дупнишката шевица като украса на традиционния женски костюм в Дупнишко – символика, цветове, бодове.
2. Обучение на поне 30 жени и младежи в рамките на проекта, които да придобият умението да бродират шевицата или елементи от нея.
3. Популяризирането на шевицата в ежедневието и бита на дупничани днес като част от знанието за традиционната местна традиция.
4. Разпространението и под различна форма – интериор, аксесоари, сувенири, дрехи и др.
5. Продължаване на обучението и популяризирането чрез ателиета и работилници за ученици.

В осъществяването на проекта партньори са научен консултант - гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която ще сътрудничи в изследователската и научна дейност и Ани Йовева – дизайнер на гоблени, бродерия и дантела, на която се разчита да изработи схемите и „разгадае” тънкостите на дупнишкия бод.
НЧ „Пейо Яворов 1927” с читалищен секретар Юлия Атанасова са домакини на някои от седенките.
Проектът стартира днес предиобед със седянка. С тази група ще бъдат направени още четири обучителни срещи, а през ноември ще започне  обучението си следващата група.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов