Избрани Новини

Над 20 000 бирени опаковки събра Пиринско в София

Провежда се мащабна кампания за насърчаване на разделното събиране на бирени опаковки

Пиринско и Екопак България се обединиха „Заедно за природата“ в мащабна кампания за насърчаване на разделното събиране на бирени опаковки и рециклирането им в Княжеската градина в София.
В събота, 29 септември, близо 2000 софиянци и гости на града предадоха на събирателните пунктове над 20 000 бирени опаковки, от които 460 кг стъклени (за многократна и еднократна употреба), 28 кг пластмасови бутилки и 21 кг кенове от бира за рециклиране. Всички, които донесоха най-малко 10 празни опаковки за рециклиране, получиха като комплимент 3 бутилки Пиринско пиво от 500 мл. Участието в инициативата даваше възможност за гласуване за една от двете каузи, които Пиринско и Екопак България ще подкрепят – възобновяване на указателни табели в Национален парк „Пирин“ и изграждане на Градина на биоразнообразието в София с помощта на Българско дружество за защита на птиците.
В специално изграден кът Екопак България разясняваше в детайли на посетителите ползите от рециклирането – чрез интерактивни игри, филми и образователни програми и съдействаше за разделното сортиране на бирените опаковки, които софиянци предаваха през целия ден  по време на Заедно за природата.
Доброто настроение поддържаха Милена и музикантите от Бандата на Пецата.
Инициативата под наслов „Заедно за природата!” е част от политиката на Пиринско за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност. За една година (2017) Пиринско - като част от компанията Карлсберг България и чрез участието си в Екопак България, най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки - събра и рециклира близо 6 000 тона опаковки от стъкло, пластмаса, хартия, метал и дървесина. Благодарение на тези свои усилия успява да спаси от изсичане над 13 хиляди дървета, спестява над 13 млн. кВтч електроенергия, над 32 хиляди кубически метра вода и над 5 хиляди барела петрол. С тези действия намаля обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 4000 куб.м и бяха спестени 1509,5 тона емисии на парникови газове, изчислени в еквивалент на въглероден диоксид.
Кампанията се провежда за трета поредна година и има за цел да насочи вниманието на обществото опазването на околната среда, да насърчи разделното събиране и рециклиране на бирени опаковки, както и да обърне внимание на ползите от бирените опаковки за многократна употреба.
Следващите събития от кампанията са през месец октомври в Благоевград и в Шумен – родните градове на Пиринско и Шуменско.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)