Избрани Новини

Връчват Гражданската награда на Европейския парламент

Лауреатът за България е архимандрит Партений Фидановски, игумен на Бигорския манастир

Лауреатът на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. за България е архимандрит Партений Фидановски, игумен на Бигорския манастир. Той ще бъде награден на официална церемония, организирана от Бюрото на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието е на 5 октомври (петък) от 10.30 часа в северното фоайе на Народното събрание.

Лауреатът на тазгодишното издание на наградата ще се срещне лично с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след което ще бъде приветстван от депутатите в пленарната зала.

Церемонията по връчване на наградата ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. След обръщение от страна на г-жа Караянчева ще последва изказване от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), издигнал номинацията на архимандрит Партений, както и от страна на самия лауреат. Архимандрит Партений ще се срещне и с членове на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Лауреатът

Архимандрит Партений Фидановски е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи: „Архимандрит Партений Фидановски развива широка обществена дейност, организира концерти, изложби и беседи в областта на културното наследство на различните етнически и религиозни групи не само в региона на Бигорския манастир, но и в Македония, Албания и България. По този начин той допринася за укрепването на европейския дух и ценности на общностите в региона. Чрез дейността си архимандрит Партений насърчава преодоляването на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави. През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир решително подкрепят подписването на Договора за добросъседство между Македония и България, благодарение на който се решават редица отворени въпроси между двете страни и се преодоляват проблеми, трупани с десетилетия. В този критичен исторически момент архимандрит Партений има смелостта да отстоява истината, посланията за добросъседство, европейско сътрудничество и подкрепа за подписания Договор. Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония, архимандрит Партений успява да повлияе на общественото мнение в полза на историческия Договор. Той публично заема непопулярната по това време позиция, че „текстът е в духа на европейското право, без щети и подценявания на едната или другата страна“. Благодарение на подписания документ и решените двустранни проблеми се отвори пътят към европейска интеграция на Република Македония.“

Мотивите на българското жури

В рецензията си журито в състав Асим Адемов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) изразява подкрепата си към номинацията на архимандрит Партений Фидановски за наградата Европейски гражданин на годината поради безспорния му принос в културния, духовния и обществения живот на Балканите, възстановяването и поддържането на Бигорския манастир, защитата на културното и духовно наследство и на европейските ценности. През изминалата година той е бил един от най-големите привърженици на подписания между Република България и бивша югославска република Македония Договор за добросъседство, допринасяйки за затоплянето на отношенията между двете страни. Журито отбелязва, че подкрепата, изразена от цялото братство на Бигорския манастир, начело с архимандрит Партений, несъмнено ще помогне за европейската интеграция на бившата югославска република Македония.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2018 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 9 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи. Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). То направи своя избор, след като българското национално жури класира българската номинация.

През 2016 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП бяха удостоени младият учител Мариана Пенчева за нейната всеотдайност при обучението на група млади хора със собствени средства и поетът Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, спомагайки едновременно и за опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.  През 2015 г. лауреат бе Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за приноса му към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Сред лауреатите на наградата на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. тя бе присъдена на покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“, а през 2012 – на Петър Петров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)