106 години Свободно Банско! (снимки) - blagoevgrad.utre.bg

106 години Свободно Банско! (снимки)

05 октомври 2018, 16:31 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

Кулминацията на празника е концерт тази вечера

С тържествена Света литургия в църквата "Св. Троица" и под звуците на камбанен звън, започнаха тържествата по случай 106 годишнината от Освобождението на град Банско. Кметът Георги Икономов, председателят на Общинския съвет – Петър Баряков, ръководството на администрацията, общински съветници и граждани, се включиха в благодарствения молебен, за да почетат делото на своите предци – герои и мъченици в името на свободно Банско.
"Днес, в деня на нашия празник, ние, родените тук, продължаваме да вярваме, че няма земна и човешка сила, която да победи българския народ, да победи устрема на банскалии да живеят свободно. Тази наша вяра не се ражда само от привързаността ни към нашия град, а от вечната истина, че забравата е безсилна пред подвига и саможертвата на нашите герои и мъченици.
Днес ние вървим уверено напред, защото сме венчани за делото и духа на тези преди нас, онези, за които България бе всичко, а за Банско си струваше да се умира!
И никак не е случайно, че Банско сега е зимна столица на Балканите, най-добра фестивална дестинация на Балканите, европейски град на спорта, носител на десетки други отличия, че днес светът ни познава като дом на световни състезания, че градът ни става все по-красив и гостоприемен. Защото за нас, и лично за мен, това е истинската, синовната почит към безсмъртните наши предци, онези, които с кръвта от посеченото ни Отечество, миропомазаха нашата Свобода!
Да помним, да не жалим усилия и да градим! Да продължаваме заедно, така както заедно останаха те в олтара на нашата памет, в олтара на Отечеството!
Да живее Банско и Бог да пази България!
Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода!” бе тържественото слово, произнесено от Икономов пред паметника "Банско помни героите". На Възпоменателната церемония присъства още заместник-кметът на община Разлог Венцислав Гърменов, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.
Кулминацията на празника е концерта на обичания от всички българи Орлин Горанов, както и любимото спортно състезание за деца – "Детето риболовец без дрога!".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета