Избрани Новини

Ученици и преподаватели от Русия бяха на гости в Белене

Гостуването им бе част от Договор за образователен и културен обмен

Днес, след едноседмичен престой в Белене, шест ученици и трима преподаватели от Русия отпътуваха за Москва. 

Гостуването им бе част от Договор за образователен и културен обмен между московското училище 1315 и беленските – ОУ „Васил Левски“ и СУ „Димчо Дебелянов“. Договор, който през пролетта на тази година е преподписан за срок от пет години. Първоначално Договорът е бил сключен само между училищата Школо 1315 и ОУ „Васил Левски“- Белене, но при преподписването в Договора е поканено и се включва и СУ „Димчо Дебелянов“. 
Според Договорът всяка година се провеждат две визити – едната на беленски ученици и преподаватели в Москва и една на руски ученици и преподаватели в Белене. Всички разноски по визитата – път и престой се поемат от учениците и учителите. А културната и образователната програма по време на визитата се поема като организация и финансиране от съответното училище. 

През пролетта тази година Белене бе гост на Москва със седем ученици и трима преподаватели. Тази есен гости в Белене бяха ученици и учители от Школо 1315. Пристигат в късния следобед на 29 септември и тази сутрин, 5 октомври, отпътуват от Белене рано сутринта за Москва. 
„Руските ученици бяха отседнали в семейства от Белене, при деца, които са били на визита при тях в Русия. Преподавателите съответно бяха гости в семейства на преподаватели“, разказва Росица Крекманова, учител по английски език в ОУ „Васил Левски“- Белене. 

„Първите два дена гостенчетата бяха смутени за това, че са в чужда страна, в семейства на непознати и не смееха да общуват. Но на третия-четвъртия ден се отпуснаха, включваха се с желание във всяко мероприятие и се забавляваха. В началото им беше странно, че градът ни е толкова малък, чудеха се какво толкова ще правят в този малък град, но когато осъзнаха, че могат да се разхождат сами, без възрастен придружител в града бяха повече от щастливи от свободата и спокойствието, което дава малкия ни градец. В Москва няма случай, в който те да могат да се разхождат свободно из града без да са придружени от възрастен.“

Разходките из Белене е имало всеки ден след приключване на мероприятията по предварително изготвената от училищата домакини и одобрена от училището гост програма.

„В неделя,“ разказва Росица Крекманова, „бяхме завели гостите в Свищов. Посетихме Паметниците, къщата на Алеко Константинов, след което децата се забавляваха на панаира в града. В понеделник бяха на посещение в Плевен – Панорамата, историческия музей. Интересното беше, че преподавателите от Русия тук научиха за връзката между България и Русия в исторически план – за руско-турската война, за битката при Плевен, за боевете при Шипка. А на връх Шипка гостите ни от Русия бяха в сряда. Изключително много били впечатлени от красотата на българската природа. Пленени били и от българските къщи в Етнографски музей „Етъра“, който също посещават в сряда. Във вторник бяха гости в СУ „Димчо Дебелянов“. Изнесена им е презентация, правили са картички, посетили са музея на училището и са играли на интересна образователна игра, в която е трябвало да намерят руски и български думи с общ корен, на общи думи, които се използват в двата езика. 

В четвъртък московчани бяха гости в ОУ „Васил Левски“. Изработвали са сувенири на Белене, есенни икебани, правили са хранилки за птици. За два учебни часа участваха в игра по английски език, чрез която не само са показвали, но и са разширявали знанията си за езика. бяха разделени на два смесени отбора и трябваше да отговарят хем бързо, хем и точно на изтеглени от тях въпроси, като за всеки правилен и пълен отговор получаваха точки. Последва посещение при кмета Милен Дулев и в ПП „Персина“.

При всяко едно пътуване и посещение гостуващите ученици и преподаватели са били придружавани от беленски преподавател и ученици. Децата са общували помежду си на английски език, преподавателите – на руски, родителите с децата – на руски.

С този Договор за образователен и културен обмен се доказват думите, че човек не спира да се учи през целия си живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов