Избрани Новини

Историческа възстановка пресъздава операция Деве баир

Сражението ще покаже бойните действия от Втората световна война

Община Кюстендил, съвместно с Министерството на отбраната, Националната гвардейска част и Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", организират военно-историческата реконструкция от Втората световна война "Операция Деве баир – 8-14.IX.1944г". Тя ще се проведе днес от 12:00 часа в района 200 м северно от село Гюешево, Община Кюстендил, в подножието на Деве Баир.

В нея ще вземат участие над 100 доброволци, както и много рядка оригинална бойна техника от Втората световна война - мотоциклети, бойни коли, артилерия. По повод 130 години от създаването на Български Държавни Железници и за събитието, „Холдинг БДЖ“ ЕАД предоставят автентична влакова композиция с парен локомотив от 1935 г., с която българската армия ще пристигне на гара Гюешево в 11:00 часа.

Военно-историческата възстановка "Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944г" се организира по повод 74 години от героичните боеве на 9-ти пехотен Пловдивски полк, успял да предотврати нахлуването на немските войски през държавната граница към град Кюстендил, съобщава БНР-Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов