Избрани Новини

Фармацевт от Благоевград е задържан

Участвал в схема, чрез която е източвана здравната каса

Днес ще стане ясно за колко от задържаните за участие в група за износ на онколекарства прокуратурата ще иска постоянен арест, предаде БНР.

Сред тях са двама лекари от столичната болница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души.

Според описаната от прокуратурата схема, лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз и там са били продавани законно на много по-високи цени.

Наблюдаващият прокурор Лилия Манолова описа двете схеми:

"На лица, нуждаещи се от такива вливания - раково болни, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства. Те са лежащо болни хора, на които срещу името е записано дата, партиден номер, лекарство, конкретно количество вливане - но това не се е случило. Втората схема, по която работим, това е подмяна на такива лекарства от външни лица чрез лекари и медицински сестри в съответните болнични заведения. Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения за услугите. Съмненията се, че те не са оригинални лекарства, а са лекарства, които са придобити по друг начин“




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов