Тържествена сесия и церемония "Личност на годината“ се проведе в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Тържествена сесия и церемония "Личност на годината“ се проведе в Благоевград

06 октомври 2018, 12:37 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Награда "Морал“ получи отец Светослав Кючуков, създател на Кухнята за бедни

Тържествена сесия и церемония „Личност на годината“ поставиха акцент върху герои от историята и съвременни такива по време на тържества по отбелязване на 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.  
Заседанието на Общински съвет  започна с химна на Република България и химна на Европейския съюз. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ПП ГЕРБ и зам.- председател на партията Цветан Цветанов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков поздравиха присъстващите в препълнената зала на ДТ „Никола Вапцаров“
„106 години от присъединяването на Горна Джумая и Пиринска Македония към Майка България!   „На тази дата през 1912 година се сбъдва най- големия блян на нашите предци – оковите на поробителя са скъсани завинаги! Свобода, за която хиляди герои дадоха своя живот пред олтара на Отечеството! Жертваха себе си, за да може Пиринска Македония да застане редом до Княжество България и Източна Румелия, където Нейно Величество Свободата, възтържествува 34 години по-рано. Нашият край застана там, където му е мястото, в границите на неделима, независима, свободна и обединена България. Свобода, платена с юнашка кръв, майчини сълзи, озлочестени жени и опустели къщи. Борба, в която хиляди паднаха  в  бой, но не изгубиха  вяра. Борба, в която свидните синове на България изписаха с кръвта си – „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ“, а призивът им отекна в цяла Европа.  На 5.10.1912 г. става факт второто освобождение на Горна Джумая“, каза в част от тържественото си слово кметът д-р Камбитов. Той цитира част от предисловието на Том първи на една от най- българските книги, написана от Захари Стоянов- „Записки по българските въстания“със силни думи, оставили екот и днес. „Всеки ден трябва да благодарим! Живеем, за да се борим! Робът се бори за свобода, свободният за съвършенство! Е, ние трябва да сме благодарни, че сме свободни, а  от нас зависи дали ще сме по-добри.  Длъжни сме да имаме историческа памет, да предадем историята на България, на Пиринския край непокътната, непроменена, неизкривена. Историята, която не само трябва да бъде научена, но и разбрана. Длъжни сме, но правим ли го? Това е въпрос,  който всеки от нас трябва да си зададе и честно да си отговори“, допълни той.  
„Гордея се, че  съм кмет на Благоевград! Гордея се, че заедно с Вас възродихме и си подарихме  празник, както на нас, така и на потомствата, които идват след нас. Вечна памет на героите! Бог да пази Благоевград!“, завърши тържественото си слово д-р Камбитов.
Празничната сесия бе открита от председателя на Общински съвет Радослав Тасков, заедно с Димитър Борумов – председател на Детски парламент, които поздравиха присъстващите гости и припомниха славни моменти от историята за Освобождението на Горна Джумая.
Гостите бяха поздравени и от Цветан Цветанов- председател на ПГ на ПП ГЕРБ, зам.-председател на ПП ГЕРБ и зам.-председател на Инициативния комитет „100 години свобода“ „Да бъдем обединени, да бъдем сплотени и да мислим и да се водим единствено от Майка България!“, каза Цветан Цветанов и благодари на кмета Камбитов, на неговия екип, че преди 6 години отдадоха значение на днешната дата.
На официалната церемония присъстваха още евродепутатът  Асим Адемов,  народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов,  секретарят на Община Благоевград София Янчева, заместник- кметовете на община Благоевград, представители на Общински съвет – Благоевград, представители на политически партии и институции, членове от Съвет на жените, граждани и общественици.
По време на церемонията бяха наградени, отличените като „Почетен гражданин“- Константин Цеков, проф. д-р Крум Кацаров и посмъртно на  големия актьор Николай Кимчев, за когото бяха излъчени и кадри от филма „Сърце от светлина“.
Награди „Личност на годината“ връчиха кметът д-р Атанас Камбитов, който е и председател на Инициативен комитет „100 години свобода“, Цветан Цветанов, областният управител- Бисер Михайлов, председателят на ОбС Радослав Тасков и заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Отличени бяха: в категория „Бизнес“  Милена Ризова, „Финанси“- Захарин Ханджийски,  „Здравеопазване“- Славка Карабельова, „Принос за културата“- Марина Кунгелова, „Спорт“- Стоян Сотиров, „Образование“- директорът на XI ОУ Марияна Митова, „Право“ -съдия Серафимка Мадолева, „Здравеопазване“-Таня Иванова, „Морал“ отец Светослав Кючуков, „Съхранение на традициите“ - Дончо Ангелов, „Пример за гражданска ангажираност“ - гл. инспектор Петър Зашев, инспектор инж. Кирил Бойчев и Емилия Канайкова, „Медии“ - Валери Младенов. Ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев бяха отличени с приза „Пример за професионализъм и гражданска ангажираност“, „Карлсберг България АД“ бяха наградени за „Отличен партньор на Община Благоевград, Катя Сейменска и Мариана Радева бяха наградени в категория „Хора в неравностойно положение“.

По време на събитието кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди на носителите на стипендия „5 октомври“ за 2018/2019 година, като обяви намерение следващата година да направи всичко възможно наградите да са повече.
В програмата взеха участие  Биг Бенд – Благоевград, емблемата на Пиринския край  Ансамбъл „Пирин“, хор „Ален мак“, вокално студио „Фа диез“, Александрина Механджийска, дуо „ЕЛИАН“, музикално училище „Престо“.
 По традиция, финал на тържествената церемония постави песента „На многая лета“.Коментари (1)

Потребител
NIQ
CECO E NA VSQKA MANDJA MIRODIQ.NAPOSLEDAK MNOGO SE AKTIVIRA DA SRED NARODA.
06 октомври, 15:47 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета