Избрани Новини

Хиляди на възстановката на битката при Деве баир

Сражението от Втората световна война станало при Гюешево

Над 2-3 хиляди от Кюстендилско, от столицата и страната дойдоха днес за уникалната историческа възстановка на сражения от Втората световна война, станали при граничното село Гюешево в средата на септември 1944 г., предаде БНР.

Възстановката на операция „Деве баир“ на границата с Македония е замислена и реализирана от общината в Кюстендил съвместно с Министерството на отбраната, Националната гвардейска част и Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“.

Най-напред стотици, сред които дори и деца, видяха пристигането на бойната част от героичния 9-и пехотен Пловдивски полк и разтоварването на автентично бойна техника  на въоръжение в армията ни по това време на перона на ж.п. гара Гюешево. След това полкът се изтегли и зае позиции при стадиона на селото между Гюешево и Преколница.

 „В крайна сметка немците са лишени от една възможност да проникнат в суверенните предели на Царство България и да достигнат Кюстендил. Има истински сражения, това е документирано“, разясни историкът доц. д-р Ангел Джонев.

Дългогодишният кмет на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново и бивш вовен Николай Гогов, пропътува около 100 километра, за да дойде на възстановката. „Народът обича армията и понеже знае какво ще се проведе… затова идват хората“, каза той

Бившият началник на Генералния щаб на БА генерал Златан Стойков беше сред зрителите на занятието. Той видя в него „военно-патриотично възпитание на нашето младо поколение“ заради дошлите много млади хора.

91-годишната баба Цвета е свидетел на сраженията, тогава е била на 17 години. „Беше война, бягат, бягат“, спомни си тя.

За възстановката бяха осигурени бойни коли, артилерия от Втората световна война, парен локомотив от 1935 и други пособия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов