Средновековни стенописи спасиха в църквата в град Рила - blagoevgrad.utre.bg

Средновековни стенописи спасиха в църквата в град Рила

09 октомври 2018, 11:23 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНТ

    Стенописите са на възраст девет века

Повечето разкрити образи на светци не са познати в българското изкуство

Ценни средновековни стенописи на повече от девет века реставрираха и консервираха в храма "Св. Архангел Михаил" в град Рила. Повечето разкрити образи на светци не са познати в българското изкуство. Само за три месеца в началото на тази година с европейски средства екип от реставратори възстановиха голяма по размерите си площ от средновековна иконопис.

Дълго време древните стенописи в храма "Свети Архангел Михаил" в град Рила са били покрити с бяла боя. Преди повече от 20 години професор Любен Прашков разкрива под мазилката пластове от иконопис. След сондажи в следващите години се установява, че под тях има по-стар слой живопис от периода на Средновековието.

Отец Стефан Костов, председател на Църковното настоятелство в град Рила: На никое друго место в България няма толкова много запазени стенописи, единствено в Земенския манастир има един образ от този период на Света Ана, който е така малък.

Стенописите в храма "Свети Архангел Михаил" са интересни както със сюжетите си, така и със стила и техниката на изографисване.

Вяра Илкова, ръководител на проекта: Бих споменала най-запазената фигура - изображение на Свети Дамян - египетския монах и лечител. Разбира се най-уникална е патронът на храма Свети Архангел Михаил, който е фрагментирано запазен.

В Рила смятат да открият експозиция от икони и църковна утвар в килийното училище до черквата, съобщвава още БНТ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета