Избрани Новини

Скулптурен парк Илинденци представя "Арт лабиринт 2018“

Творческата проява е днес от 10.30 часа

Фондация „Арт център-Илинденци“ организира днес от 10.30 часа есенната си творческа проява „Арт лабиринт 2018“, която ще се проведе в Скулптурен парк Илинденци.

АРТ ЛАБИРИНТ 2018” представя съвременното европейско изкуство в пространството на скулптурния парк в с.Илинденци (като част от европейската и световна култура и културно наследство). В парка са експонирани и представени творби на 164 творци от България, Европа и света. Арт център Илинденци е уникален творчески проект, който се развива вече 20 г. и потвърждава ключовата роля, която българската култура заема на европейската сцена.
Събитието си поставя за цел събуждане на дискусия и обмен на информация между автори и публики за значимите европейски и български творци, които със своя талант, дух и авторитет, оставят ярка следа не само в нашето, но и в Европейското и световно културно пространство.
В рамките на едно мащабно културно събитие е предвидена отворена дискусия между творци и публика, за да покажем развитието на съвместния творчески диалог в пространството на планината, приютила скулптурната експозиция.

За изминалите 20 години в симпозиумите и пленерите, организирани от Фондация „Арт център-Илинденци” са участвали 164 автори: скулптори и творци от България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония. Забележително е творческото присъствието на осем потомствени каменоделци от град Сакурагава, Япония. Фондацията е инициатор и други творчески прояви – музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

В пространството на Арт центъра, стопанисван съвместно с община Струмяни ще бъде подготвена новата експозиция от художествени и скулптурни творби, която ще обогати колекцията от съвременни творци и ще бъде представена по време на еднодневно събитие, организирано за широката публика. За желаещите да посетят събитието ще бъдат организирани автобуси от София през Благоевград до Илинденци и обратно. Ще бъдат представени проект “Преди 60 млн години - реката”, НОВИЯТ ОБЕКТ – Арт обект на Ани Покровнишка - КОНЯТ, НОВИ КЛАСИЧЕСКИ ФОРМИ В МУЗИКАТА в пространството на каменните градежи; НОВИТЕ ГРАДЕЖИ В МРАМОРНИЯ ГРАД – Развитието на проекта на Иван Русев, Представяне НОВИ постъпления в „ГАЛЕРИЯТА В ПЛАНИНАТА”, представяне на снимки от изложбата, организирана с финансиране на Столична програма “Култура” в Софийска градска художествена галерия, както и филми за развитието на културното пространство и неговата значимост на европейско ниво.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)