Избрани Новини

"Извънземните" дървета на Сокотра

Това е малък архипелаг от четири острова в Индийски океан

Сокотра е малък архипелаг от четири острова в Индийски океан, принадлежащ на Република Йемен. Най-големият остров, наричан също Сокотра, съставлява около 95 % от сушата на архипелага.
Преди около шест милиона години от Африка се е откъснало малко парче суша, което се е придвижило от страната на Арабския полуостров. Разкъсвайки се по пътя си на четири острова, парчето земя е успяло да "избяга" от своя родител на няколкостотин километра. Островната група се намира се на 240 километра (150 мили) източно от региона на Африканския рог и 380 км (240 мили) на юг от Арабския полуостров. Но за тези шест милиона години тук се е появила уникална екосистема - над 30% от растенията, 90% от влечугите и почти всички миди не могат да бъдат срещнати никъде другаде по света.
Островната група е много изолирана. Тя се описва от хората, които са я посетили, като "най-извънземно" изглеждащото място на Земята. Островът е дълъг сто тридесет и два километра (82 мили) и 49.7 км (30.9 мили) широк.
Въпреки своята изолираност, архипелагът Сокотра е населяван от най-дълбока древност. Достъпът до островите днес е лесен - със самолет или кораб, но трябва да се има предвид лошото време с безкрайни дъждове и нестихващ силен вятър.

/Източник: zelenо.bg/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)