Избрани Новини

Музей по трансграничен проект ще правят в Петрич

Кметът Димитър Бръчков лично посрещна гостите от Гърция

В 10 часа днес в Петрич пристигна гръцката делегация, с която община Петрич ще изгражда музей по трансграничен проект. Кметът Димитър Бръчков лично посрещна гостите от Гърция, водени от кмета на Серес П. Ангелидис.
Двете общини Петрич и Серес са партньори по проект "Културен дипол - трансграничен район България - Гърция 2014-2020" г.
По този проект ще бъде изграден исторически музей в Петрич,който ще се намира в бъдещия парк в града. Партньори по проекта са община Петрич, университетът "Аристотел" в Солун,
Университет "Trade Trace" и община Серес.

В приветственото си слово към гостите от Гърция кметът Димитър Бръчков  подчерта значимостта на проекта както за населението в пограничните райони, така и в европейски аспект,тъй като двата народа има какво да покажат. "Изграждането на нова сграда на Исторически музей-Петрич е стратегическо, защото дава възможност на нашето културно-историческо наследство и множеството артефакти да бъдат експонирани по подходящия начин, по-добър достъп на посетителите и, разбира се, ще спомогне за образователния процес при най-младите", каза той.

Кметът на Серес П.Ангелидис посочи, че се сбъдва общата мечта между Петрич и Серес за създаването на културен двуполюс. "Тази мечта вече се превръща в реалност. Наличието на културния двуполюс ще показва особените характеристики на нашите два района",- каза той. Двамата градоначалника благодариха на екипите си за добрата съвместна работа, която води до този резултат. Делегацията от двата гръцки университета бе водена от проф.Аристотелис Наниопулос от университета "Аристотел" в Солун, и представителя на университета "Trade Трасе" професор Аргиро Димуди. Посещението на гръцката делегация ще продължи през целия  ден с визита до Античен град "Хераклея Синтика" и Къща-музей "Ванга".




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)