Избрани Новини

Мирис на кестен се разнесе из община Симитли

Провежда се Осмият празник на брежанския кестен

Осми празник на брежанския кестен разнесе благоухание на печени и варени кестени из цяла община Симитли. Осем е числото на безкрайността и символ на безкрайните брежански кестенови гори, които винаги ще славят община Симитли. Стотици гости от цяла България дойдоха да опитат прословутия вкус на най-сладкия кестен в Европа, информират от пресцентъра на Община Симитли.

Кулинарна изложба с ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак и много други даде възможност да се види съхранената автентична рецепта и кестенът показа за пореден път своето послание пред хората.

Ученици от гимназията в Симитли представиха изобретения от прекрасния дар на Брежани.

На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Даниела Савеклиева, директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова, кметове на селата в община Симитли, председателят на общинския съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници, представителите от Македония д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни. Поздравителен адрес в Брежани получиха от евродепутата Момчил Ненков.

За първи път отвори врата първата селска картинна галерия на сдружение „Хора и традиции“ с творби на художниците Валентин Ангелов, Мариана Маринова, Пенчо Добрев, Георги Драчев, Румен Дешев, която кметът на селото Благой Стефанов, Румяна Панова и Снежана Стоименова си пожелаха да се разраства. С уникални картини галерията ще радва всички жители и посетители на село Брежани.

Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и Традиции“, поздрави всички и пожела още много години сдружението и хората на Брежани да опазват кестена.

Кметът на Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство от това, че селото е притегателен център за толкова много хора благодарение на кестена.

Кметът Апостолов, без чиято подкрепа празникът нямаше да го има, поздрави брежанци, като пожела голямо веселие и задружие на всички празнуващи. Слънце, дъжд и облаци белязаха самия празник на прословутия брежански кестен.

В концертната програма, която разигра брежанци и многобройните гости, се включиха брежанските баби, детската певческа група на Брежани. Ансамбълът при КУД Гоце Делчев от гр. Делчево, Македония, представи автентични танци. Стойне Николова и оркестърът на Панче Лазаров от Кочани, Македония, се погрижи за доброто настроение на всички - от малки до големи, които виха дълги хора в центъра на Брежани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов