Започва реставрация на Границката къща в село Граница - blagoevgrad.utre.bg

Започва реставрация на Границката къща в село Граница

21 октомври 2018, 19:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР, Кирил Фалин

    Тя е паметник на културата

Къщата е изработена през Възраждането и е единствената трикатна къща в селото

Започва реставрирането на известната Границка къща в кюстендилското с.Граница, която е строена през XIX в. Това обявиха от наскоро създадено сдружение за спасяването на обекта, информира БНР. Кюстендилска фирма ще осигури материали за около 20 хил. лева, а общината ще отпусне 9200 лева за ремонта на покрива.

Къщата е изработена през Възраждането и е единствената трикатна къща в селото, казват местните хора. Известно време за поддържането ѝ се грижели експерти от Историческия музей в Кюстендил, защото тя е паметник на културата. 

Състоянието ѝ през годините се е влошило и трябва да се ремонтира. Недопустимо е това, че в двора ѝ семейство си отглеждало зеленчукова градина.

До Границката къща с кула се намира възрожденската черква в селото, която е строена през 1856-1857 година и също е уникат.

Експертна група архитекти и реставратори огледала обекта на място и набелязала най-неотложните дейности по спасяването на къщата. Създава се организация, за да започнат ремонтите преди зимата, особено на покривната част, която е около 230 кв.м и е с характерната възрожденска архитектура.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета