Избрани Новини

"Не всеки крадец е мошеник" гостува в Сандански

Театралното събитие е от 19 часа

Днес от 19:00 ч. в Дома на културата, град Сандански ще бъде представена пиесата от Дарио Фо „Не всеки крадец е мошеник“.
Билетите са в продажба в Туристически информационен център Сандански, ул. „Македония“ 28.

Пиесата „Не всеки крадец е мошеник” е на нобеловия лауреат за литература Дарио Фо. Да се каже, че тази пиеса е смешна, значи да се каже много малко. Тя е фарсов шедьовър.
Крадец влиза в празна богаташка къща, за да я ограби. Но внезапно се прибират един по един собствениците, които също разчитат, че семейното им жилище е празно. Както си му е реда в един фарс – всеки се прибира с любовник/любовница, крадецът се скрива в огромния часовник. Къщата внезапно става свръхнаселена. А когато пристига и ревнивата съпруга на крадеца… Но нали не смятате, че ще издадем как ще приключи всичко това?!
Тази каскада от недоразумения е изградена със смес от лирична чистота и социален сарказъм, с вяра в обикновения човек и любов към живота.
Дарио Фо е италиански актьор, драматург и режисьор. Роден е на 24 март 1926 година. Изящен актьор, майстор на импровизациите, интересен режисьор и художник, той е един от най-популярните живи драматурзи на Италия, чиито пиеси от години се играя по сцените на театрите от всички континенти. Фо е създал около седемдесет пиеси, близки до естетиката на комедия дел’арте и вариететния театър. През 1997 г. е удостоен с Нобелова награда за литература, но по общо мнение премията получава за цялостното си творчество. Както казва самият Фо: „Това е признанието за думите, използвани от сцената” – „parola recitata”, буквално означава „играещи думи”. За първи път Шведската академия награждава един актьор и клоун. Представяйки новия лауреат, постоянният секретар на Шведската академия Сюре Ален казва: „Дарио Фо е една от ключовите фигури на европейския театър в последните десетилетия. Той подражава на средновековните шутове, смело критикува властта и защитава достойнството на угнетените. Отваря ни очите за злоупотребите с власт и имущество и за всичко, което се случва в несправедливото ни общество.”
На българската театрална сцена името на Дарио Фо е белязано с успехите на много представления. Особено популярни са „Случайната смърт на един анархист”, „Архангелите не играят флипер”, „Няма да платим, няма да платим”, „Отворена брачна двойка”.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)