3 000 дка горски култури ще бъдат залесени на територията на ЮЗДП - blagoevgrad.utre.bg

3 000 дка горски култури ще бъдат залесени на територията на ЮЗДП

24 октомври 2018, 12:18 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ЮЗДП, архив

    30 000 тополови фиданки на площ от 417 декара ще бъдат залесени

Бяха засадени над 2000 декара в област Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска

3 000 декара горски култури ще бъдат залесени на територията на Югозападното държавно предприятие до края на годината, информират от институцията.

През пролетта бяха засадени над 2000 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В есенната кампания, която започва до дни, се предвижда нови 30 000 тополови фиданки на площ от 417 декара да бъдат залесени по поречията на реките Струма и Места, както и по някои от основните им притоци. Продължават дейностите по почистване на освободените площи след пожара в района на Кресна. 

В момента се извършва подготовка на почвата на площ от 430 декара, които до края на тази година ще бъдат залесени с над 220 000 фиданки от черен бор и космат дъб, произведени в разсадници на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни. В ход е есенна почвоподготовка и на други 2 126 декара в районите на Симитли, Благоевград, Брезник, Земен, Кюстендил, Невестино, освободени след проведени санитарни сечи поради нападения от върхов корояд. 

Догодина те ще бъдат залесени с местни широколистни видове и черен бор. В момента тече кампанията по събиране на семена от различни видове дъб, явор, планински ясен и горскоплодни дървета. По предварителни разчети трябва да се съберат над 10 тона, от които ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета