Избрани Новини

Връщаме стрелките с час назад в неделя

Зимното време е т.нар. "стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят

В 04.00 часа на 28 октомври ще преместим стрелките на часовника с един час назад.  България ще се върне към астрономическото време.

Общоевропейско допитване до гражданите показа, че мнозинството иска целогодишно лятно часово време. Решението обаче ще бъде на правителствата на страните-членки, които по призива на Еврокомисията трябва до април да съобщят дали искат държавите им да останат за постоянно в астрономическото или в лятното часово време.

След това Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент трябва да решат дали часовото време повече да не се сменя. Така че в края на март крайният срок за решение няма да е минал и отново ще преместим стрелките с час напред. А за идния октомври все още не е ясно. Наскоро в България беше организирано онлайн-допитване, в което се включиха 17 хиляди души. Повече от половината от тях са се обявили за постоянно лятно часово време. Предстои правителството да изготви национална позиция по въпроса.

Д-р Никола Петров, директор  на Националната астрономическа обсерватория - Рожен коментира за БНР:

„Зимното време е т.нар. „стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят. Това, че са правени немалко анкети и на базата на тези анкети като че ли натежава мнението „защо да не остане лятно?“, тези анкети до голяма част са проведени през интернет, т.е., със съвременни устройства, което означава, че преди всичко - това е мое мнение – отговарят хора, които са с повечко енергия и по-млади. Според мен това е причината да има едно такова по-натежало мнение, свързано с това да е лятното време, но едва ли това е правилният ход. Астрономическото време е изцяло свързано с денонощното въртене на Земята около оста си и около Слънцето“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов