Избрани Новини

Честваха 106 години свободен Петрич

С историческа възстановка започна празникът

С историческа възстановка започна честването на 106 години свобода в празничния за Петрич 28-ми октомври. Шест сдружения от цялата страна се включиха в историческия проект, идеята за който беше на сдружение „Арамии“ - Петрич. В ролята на освободителя на Петрич – кап.Никола Парапанов, влезе председателят на Пътуващото  читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски. Всички участници в историческата възстановка извървяха пеш разстоянието от кв.„Виздол“ до градския площад, където отново пушка гръмна и възвести освобождението на Петрич. Веднага след това петричани посрещнаха Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част. Изпълненията на сцената, сред тях и песента за Петрич, засилиха патриотичното чувство навръх 106-годишнината от освобождението на града.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков припомни имената на видните възрожденци и образователни дейци от м. октомври 1912 година, на първата градска управа, ръководена от Михо Попов, на поелите околийското управление в първите часове на свободата. „Никой и никога няма да заличи град, чиито хора, доброволно се самооблагали, за да имат училище, няма никой да посегне на град, в герба на който дори и момата брани с меч бащино огнище…Това е Петрич, това са петричани! Всяко събитие от летописа на нашия роден край ни кара да изпитваме уважение, респект и преклонение“, посочи кметът Димитър Бръчков.

За 106-годишнината от освобождението на Петрич тържествената заря проверка на Националната гвардейска част бе приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В поздравителните думи към петричани Цвета Караянчева отбеляза, че с чувство на трепет и преклонение всички днес шепнем имената на героите на Освобождението, които са ни нужни като пламъка на свещ, огряваща бъдещето. “Тук, в сърцето на Пиринска Македония можем да кажем, че свещената Балканска война е война за национално самоопределяне, за защитени граници и достойно бъдеще“, обобщи председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подари на кмета Димитър Бръчков плакет от годината на европредседателството на България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)