Избрани Новини

В Пловдив откриват изложбата "Целият този балет“

Тя е посветена на създателя на българския балет Анастас Петров

Днес в 16.00 ч. във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ - Пловдив ще бъде открита изложбата „Целият този балет“. Тя е посветена на създателя на българския балет Анастас Петров и началото на професионалното балетно изкуство в Пловдивската опера. Изложбата е инициатива и дело на библиотеката, Регионален исторически музей - Добрич и Държавна опера - Пловдив. В нея ще може да бъде проследен живота и творчеството на  създателя на  балетното изкуство в България Анастас Петров. Същевременно във фотоси, автентични материали и документи ще бъде представено началото на професионалното балетно изкуство в операта на град Пловдив. Темата за началото идейно обединява изложбата.
Анастас Петров е роден в Добрич през 1899 г. Завършва  гимназия във Варна и през 1922 г. заминава за Берлин, където изучава класическия балет при Евгения Едуардова и пластичен танц при Макс Терпис - ярък представител на модернизма в Германия. През 1927 г. постъпва в Софийската народна опера, където до 1935 г. е единственият мъж-танцьор в трупата. Той е първият тълкувател в България на образите на Зигфрид от „Лебедово езеро“, на Франц от „Копелия“, на магьосника от „Франческа да Рамини“ и т.н. През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената на Софийската опера първия български балет „Змей и Яна“. През годините реализира над петнадесет спектакъла. Анастас Петров ръководи и детска балетна школа, възпитаници на която са едни от най-изявените балетни артисти на България – Ел. Воронова, С. Арое, Л. Берон, Л. Колчакова и др. Носител е на много отличия и награди. През 1977 г. за принос към развитието на европейския балет Анастас Петров е удостоен с наградата „Готфрид фон Хердер“ на Виенския университет. През 80-те и 90-те години на миналия век сестрата на Анастас Петров, Пенка Дачева, дарява архива, вещи и др. на Регионалния исторически музей - Добрич, който любезно предостави изготвеното от него представяне на твореца. Брат на Анастас Петров е големият български художник Петър Дачев.
Повече от осемдесет документа разказват началото на балета в Пловдивската опера в периода от 1953 г. до седемдесетте години на ХХ в. За първи път публично са представени афиши и плакати, програми, листовки, сценография, снимки… Заслужено място е отделено на главните действащи лица в това направление – Анна Воробьова, Богдан Ковачев, Румяна Лазарова, Константин Москов, Илия Омайски, Ели Иванова, Мария Стефанова и др.
В откриването ще вземат участие солистката на Пловдивската опера Евгения Ралчева в съпровод на пиано от Зарина Гетоева.
Изложбата ще може да бъде посетена до края на месец ноември.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов