Стотици миряни от община Симитли почетоха празника на Свети Мина - blagoevgrad.utre.bg

Стотици миряни от община Симитли почетоха празника на Свети Мина

11 ноември 2018, 20:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Симитли

Бе отслужена празнична литургия в параклисa край Мечкул

Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник Свети Мина. Навръх празника бе отслужена празнична литургия в параклисa в едноименната местността край село Мечкул. На припек, в полите на Пирин вярващите усетиха до едно от най-магическите кътчета в симитлийско.

По обяд всички се събраха на поляните край храма на обща трапеза с над 700 килограма курбан  за празника. Отец Яне освети хлябовете и храната и благослови присъстващите.

Празникът продължи с хора и музика. Кметът на Симитли Апостол Апостолов бе и днес сред множеството вярващи, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кметове, общински съветници и много приятели. На празника по традиция присъстваше и директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, която празнува всяка година своя рожден ден на мястото.

С доброволен труд, дарения от миряни от общината, параклисът се гради от години. Вече и иконостас има. Камбанен звън отеква в пиринската тишина вече от няколко години. Днес бяха осветени и изографисаната над входа икона на Свети Мина и малка дървена на светеца. 

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните "Пиринският Стоунхендж".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета