Избрани Новини

Храмов празник честваха на височината над Ораново

Почетоха празника на Свети Мина в едноименния параклис

Жителите на Симитли се събраха, за да почетат празника на Свети Мина в едноименния параклис в града, информираха от пресцентъра на общината. Един от най-приветливите и красиви храмове в община Симитли събра стотици за своя храмов празник.Паркалисът, наречен на Светеца, покровител на семейството – Свети Мина. Той е на святото място, във височината над квартал Ораново, в махала „Косячка“.
Отец Спас отслужи Божествена света литургия и благослови миряните. Всички казани с приготвената храна, дарена от миролюбиви християни, бяха осветени от отеца и раздадени на хората за здраве. Двамата първи мъже на Симитли, кметът Апостол Апостолов и парламентарният председател Владимир Христов,  бяха на празника.
Слънчево ноемврийско време докара в деня на Светията, закрилник на семейството, сираците и бездомните, стотици гости за да се помолят.
Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков. Роденият в Полето Везенков се застъпва пред кмета на Симитли Апостол Апостолов за издигането на параклис в квартал „Ораново” на място, където преди векове е имало оброчище. Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Християни от квартала, чиито имена са изографисани по стените му, също помогнали за инициативата. Изграждането на параклиса е приключва през 2008 година. Вече изографисан, храмът прави впечатление с интересен стенопис.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов