Избрани Новини

Туристи от Кюстендил участваха в традиционна среща в Сърбия

Проведе се в курорта Бесна кобила, Сърбия

С развети национални знамена туристи от България, Сърбия и Македония проведоха своята традиционна среща в курорта Бесна кобила /Сърбия/. В края на всяка година, когато е време за равносметка на изтеклата година, на тази среща се изготвят и новите календарни планове на дружествата.
"Сутринта около 7:00 часа автобусът на ТД „Осогово” потегли от Кюстендил в посока ГКПП „Олтоманци” – Босилеград – Власинско езеро. Походът в планината Грамада започна на отбивката за село Полом. За близо два часа по черен път, преминаващ и покрай махалите на село Полом, групата достигна подножието на връх Малък Въртоп (1685 м.н.в.), откъдето се разкрива страхотна панорамна гледка към Власинското езеро. След кратка пауза и снимки, през красива брезова гора туристите поеха към Власинското езеро. Целият преход завърши за приблизително 5 часа.
В близост до Власинското езеро се намират още планините Чемерник и Варденик, както и платото Власина. Езерото е с площ 15 000 квадратни метра и се намира сред девствена, екологично чиста природа. Разположено е на 1215 м.н.в. според местните табели и това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия.
На мястото на езерото до средата на 20-ти век е имало торфени блата, които мъдро са превърнати в изкуствен воден басейн. В езерото има 2 острова: Дуги Дел (78,4 дка) и Стратория (18,2 дка), покрити с гори, които през есента преливат във всички цветове. Основната атракция на езерото обаче са няколкото плаващи острова, образувани от торф, които „влизат в ход“ през май – юни, когато водата е достатъчно висока. През другото време са закотвени на брега. Най-известният плаващ остров е кръстен от местните „Моби Дик“, на белия кит от романа на американския писател Херман Мелвис. Около езерото е спокойно, блажено и въздухът е чист. През последните години езерото се превръща в истински туристически хит. Една от легендите за него гласи, че вечер, по залез слънце, когато то е спокойно, само за минута от него излизат вълшебни пари. И която дама успее да вдиша тези пари, остава вечно млада и красива. Важното било да се уцели времето, когато те въздействат, защото е много кратко.
След раздялата ни с чудесните гледки към езерото предстоеше път през градчетата Владичин Хан и Вранска Баня до селцето Крива фея и хижата в планината Бесна кобила под едноименния връх. Българската уикипедия нарича планината и с името Мусул - на едно от селцата в подножието ѝ в посока Долна Любата.
Местна легенда разказва за силно момиче на име Фея, което живеело в селцето под най-високия връх на планината и яздело по-добре дори от някои мъже в селото. За нея това било истинска страст и тя можела да язди всеки кон. Един ден кобилата на Фея била ухапана от полудяло куче. Момичето не разбрало, но видяло, че от ноздрите на кобилата се стича кръв и побързало да се върне в селото, където хората да спасят животното. Кобилата обаче изведнъж променила посоката на движението си и побягнала към върха. Тя хвърлила Фея на земята и момичето си счупило крака. По-късно хората намерили момичето в безсъзнание и го завели до къщата на баща му. Въпреки дългото лечение кракът на Фея не оздравял напълно. За да запазят спомена за необикновената  красавица и трагичната й съдба, хората нарекли селото Крива Фея, а планината Бесна кобила.
Веселбата си е запазена марка на ТД „Осогово“ и както винаг, настроението отново бе на висок градус.
На втория ден от екскурзията домакините от сръбския град Враня бяха организирали изкачване на връх Бесна кобила (1923 м.н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище. В похода по стар коларски път до самия връх се включиха много туристи от Крива Паланка, Пробищип, Струмица, Босилеград. От билото ни очакваха пленителни гледки към планините Доганица, Дукат, Варденик, Лисинска, Гложка, Грамада, Милевска, Кървав камък, Руй, Сува планина, Осогово, Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Якупица с връх Солунска глава и Шар планина с връх Люботен. След обяд на хижата и кратка почивка в Босилеград, доволни и усмихнати,  всички се завърнаха в красивия роден край. На връщане към България настроението на всички бе приповдигнато от похода и изживяванията през този два прекрасни дни", разказва Силвия Михова, секретар в ТД „Осогово” -  Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов