Избрани Новини

Торлака представя "Иваил цар“ в Благоевград

Предстои среща с един от най-четените съвременни писатели

Среща с един от най-четените съвременни писатели предстои на жителите на Благоевград. Днес от 18 часа в Градската художествена галерия Стоян Николов-Торлака ще представи „Иваил цар“, книга втора.
Добрите исторически романи са рядкост, но „Иваил цар“ определено е сред тях. Книга в две части за един от най-малко познатите, обаче и най-дълго помнените владетели. За пълководеца, който уж е селянин без военна подготовка, пък побеждава многохилядни професионални армии. За царя, чието истинско име е споменато само веднъж в ръкописи на съвременници, а славата му не отшумява с десетилетия. Бил е начело на държавата по-малко от три години, но историята му и до днес вдъхновява.
Какво го прави толкова харизматичен? Романът на Торлака ни връща назад във времето, за да потърсим отговор на този въпрос. Историята в книгата е такава, каквото е било и управлението на този войн, пълководец и монарх: бурно, изпълнено с много битки, запомнящо се, противоречиво, вдъхновяващо.
Заповядайте на среща с писателя в Градската художествена галерия, за да се запознаете с неговия Иваил.
Интересно е, че за разлика от представянията в останалите градове, на срещата тук ще присъстват още две важни фигури от екипа, работил по книгата, които са именно от Благоевград. Кориците на двете части на романа са дело на художничката Гергана Грънчарова, а коректор е д-р София Мицова от Югозападния университет.
Заповядайте на разговор за история и литература на 13 ноември (вторник) от 18:00 часа в Градската художествена галерия! Ще бъде интересно.

Подробности за събитието може да следите тук: Представяне на книгата „Иваил цар“

За автора:
Торлака е един от най-популярните съвременни български автори, чийто дебют през 2014-а стана малко на шега и доста изненадващо със „Северозападен романь“. Дотогава нещо подобно не беше излизало от печат: книга, изцяло написана на диалект – от диалозите до авторовия текст. Тя обаче се оказа изключително успешна и се нареди за месеци наред на водещи места в класациите за най-търсени книги. Продължение на романа беше „Автономията????“ (2015), а през  2016-а се появи и развръзката „Май ше ни бъде…“, с която поредицата се превърна в трилогия.
И точно когато авторът вече беше изградил вярна читателска аудитория и характерен стил на писане, той пое в напълно нова посока с четвъртата си литературна рожба „Иваил цар“. Книга първа от сагата излезе от печат през октомври 2017, а „Иваил цар“, книга втора - през лятото на 2018-а.  Историческият роман е ново предизвикателство за творчеството му, но то е и очаквано, предвид факта, че авторът е именно историк.

За книгата:
Силвия Недкова: „Мъжка книга, в която битките са чисти, а дворцовите интриги са като кал под ноктите. Наситена с неукротима енергия частица от историята, срамно премълчавана досега – за нераздадената справедливост, за извечния страх по тези земи от разрушаване на статуквото, за късогледството на мнозинството, с което сме белязани отдавна. Едновременно епична и лична книга, в която мъжът Иваил и царят Иваил воюват с демоните си – личните и общите.
Втората част на „Иваил цар“ е разказ за тежестта на короната. За времето в живота на всеки мъж, когато изпълнява дълга към себе си, към рода и народа си. Младият Иваил в първи том извървява дълъг път в търсене на смисъла. Коронованият Иваил трябва да отстоява извоюваното. И го прави, като плаща цената докрай.
Стоян Николов се отнася към Историята като към приятел – малко непохватно, понякога грубо, но винаги честно до кръв. Сигурно е било болезнено да се пише такава книга, може би дори повече, отколкото е болезнено да се чете. Но читателят ще погълне ненаситно всяка дума. И ще ѝ повярва.“
Александър  Петров: „Отдавна ми се ще да прочета нещо подобно за българското Средновековие. Смелост, приключения, битки, пътувания и вълнуващи образи. По едно време се бях примирил, че ако искам да преживявам такива истории, ще трябва да се обръщам към Холивуд и конкретно към "Смело сърце", но тогава Торлака издаде първата част на "Иваил цар" и останах очарован. Въпреки че е роман за българската история, написан от българин, в него няма и капка шовинизъм. Нашият цар не е най-мъдрият, най-умният и най-смиреният човек на света. Той е груб, див и понякога – жесток. Невинаги ще го харесвате, но винаги ще го уважавате, защото не се влияе от тълпата, не се примирява с мястото, което първоначално му отрежда обърканата територия, наречена Средновековна България. Всяко решение се взима с твърдост и непоклатимата увереност на човек, който знае, че е на този свят, за да остане в историята и никога да не бъде покрит с праха на бъдещите векове. И двете части на книгата държат под напрежение, интересът не намалява, а накрая историята хваща здраво за гърлото. И краят е точно такъв, какъвто трябва да бъде за човек като Иваил.“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов