Избрани Новини

Честваха 140 години Кресненско-Разложко въстание /снимки/

Присъства вицепрезидентът Илияна Йотова

Кулминацията от честванията, посветени на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание, се състоя в с. Баня, където се разгръщат и основните бойни действия в периода от 8 октомври до 14 ноември. При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи, като само 11 къщи остават незасегнати. Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива.
Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който македонските българи застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.
По повод годишнината от Кресненско-Разложкото въстание в с.Баня се проведе тържество, на което присъстваха вицепрезидентът на Република България  Илияна Йотова, кметът на Община Разлог инж.Красимир Герчев, д-р Мария Копанарова – председател на ОбС-Разлог, Владимир Москов-кмет на Община Гоце Делчев, Николай Георгиев-кмет на Община Кресна, представители на политически партии, общественици, жители на с.Баня. Пред паметника „Баненска буна“ бяха поднесени венци и цветя от официалните гости и признателни жители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)