Националната кампания "Попитайте хематолога“ ще посети Петрич - blagoevgrad.utre.bg

Националната кампания "Попитайте хематолога“ ще посети Петрич

16 ноември 2018, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Петрич

    Прегледите са безплатни

Специалист от Университетския център ще консултира пациенти

Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети Петрич днес. Д-р Вера Стоева от НСБАЛХЗ София ще преглежда и консултира безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване.
Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, Клиника по хематология – ВМА, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, Община Петрич и Община Сандански.
Целта е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове. Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове. Научните постижения в хематологията в пъти повишават преживяемостта на пациентите с онкохематологични диагнози.
Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари. Това е втората й вълна за тази година – през м. юли вече бяха организирани консултации в Благоевград и интересът към тях беше много голям.
Личните лекари в Петрич и Сандански вече са информирани как  да включат пациентите си в програмата и вече има записани пациенти за консултацията на 16.11.
Жители на Петрич и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10 до 17 ч.
Още информация за кампанията - на сайта на Института за здравно образование.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета