Избрани Новини

Заупокойна св.литургия за Неврокопския митрополит Борис отслужиха в Благоевград

Възглави ги Неврокопският митрополит Серафим

"Уверен съм, че имате любовта в сърцата си към него, почитта към светлата му памет, не като издигане на култ, а като прослава на Бога в неговите светии. Това е, което днес ни събира...", каза в словото си Неврокопският митрополит Серафим, след като възглави Заупокойната св. литургия и панихида за приснопаметния и незабравим Неврокопски митрополит Борис, съобщиха от Неврокопската митрополия..
За да уважат паметта на загиналия мъченически архиерей, в пределите на Неврокопска епархия бяха Техни Високопреосвещенства митрополитите  Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Врачански Григорий, Видински Даниил и Адрианополски еп.Евлогий, игумен на Рилската св. обител, архим.Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, множество духовници, монаси и дякони, както и десетки православни християни.
Св. Божествена литургия в храм "Въведение Богородично" в Благоевград бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, който бе в съслужение с гостите архиереи и духовници. Песнопенията на богослужението, което бе излъчвано на живо на официалната страница на Св. Синод във Фейсбук, бяха изпълнени от митрополитския хор "Неофит Рилски", водени от проф.Йоанис Папахронис.
"Всички, които сме се събрали, имаме някаква лична връзка с Неврокопския митрополит Борис. Ние, архиереите, заемаме било неговата катедра, било катедрите на неговите приятели, някои от нас са духовни чада на негови духовни чада. Други братя архиереи, които тук са положили своите обети като монаси... Всички Вие сте служили в храмовете в епархията, в която е служил и за която толкова всеотдайно се е трудил дядо Борис, било като игумени в манастирите в епархията, било в храмовете, които той е построил или поне основоположил, а други след него довършили", каза още в словото си митрополит Серафим. Той подчерта, че всички имаме някаква лична връзка с приснопаметния архирей Борис. "Уверен съм, че имате любовта в сърцата си към него, почитта към светлата му памет, не като издигане на култ, а като прослава на Бога в неговите светии. Това е, което днес ни събира и аз сърдечно благодаря на вас, че проявихте търпение… Да се опитаме със скромните си и смирени възможности да направим нещо, поне мъничко, което да подобава за паметта на такава светла личност, на такъв свят човек, който Бог ни е проявил да имаме близко до себе се", завърши словото си Неврокопският митрополит.
След тържественото богослужение бе отслужен и трисагий на гроба на митрополит Борис, който се намира отляво на входа на църквата "Въведение Богородично". Десетките православни християни се поклониха на гроба на мъченически загиналия архипастир и се помолиха както за неговия блажен покой, така изпросиха от него в молитва да ги помене пред Създателя.
Вчера в Зала "22 септември" на община Благоевград се състоя и конференция в памет на митрополит Борис. Открита бе и историко-документална изложба - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=276756
За двете сесии на мероприятието може да прочетете тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=276738, http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=276754
Заупокойната св. литургия може да гледате тук - https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/302126137293383/

Трисагий на гроба на митрополит Борис -https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/526829537789168/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов