Избрани Новини

Представят книга за село Горно Хърсово и храма "Свети Спас"

Това е първото историческо съчинение за селището

Днес от 17:00 ч. в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде представена книгата на д-р Биляна Карадакова "Село Горно Хърсово и храмът "Св. Възнесение Господне" (Св. Спас) от рецензента доц. д-р Валентин Китанов и д-р Жана Пенчева от ЮЗУ "Неофит Рилски", и от автора д-р Биляна Карадакова – уредник в музея.
Това е първото историческо съчинение за селището и за черквата, което е принос към историята на Пиринския край.
Книгата конструира селищната история през личната и родовата памет върху основата на националното историческо развитие. Публикувани са множество археологически, исторически и етнографски източници, неизвестни досега на науката и на обществеността, които свидетелстват за връзката на селището с Горна Джумая и със събитията от новата и най-новата история.
В книгата са представени: османската власт в Горноджумайско, личността на войводата Ичко Бойчев, инициативността на хърсовци и летописните страници на свещеника – столетник Петър Мицов, сред десетки имена на предци от Хърсово и околните села.
Съчинението осветява и историята на храма "Св. Спас", построен от жителите на селото през 1924 г. - образец на съвременна българска иконопис и дърворезба. Благодарение на грижите и труда на днешните хърсовци той се превръща в гордост за цялата община.
Тази книга е поздрав за всички тях – някогашните и сегашните жители на община Благоевград, съобщават от благоевградския музей.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)