Избрани Новини

Гръцки и румънски полицаи командироват в Банско

В момента в ход е акция "Зима“, която ще продължи до 31 ноември

Вчера в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати, както и предстоящите празници и зимен сезон и свързаните с тях охранителни мерки.

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам.директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до края на месец октомври са 2 766 бр., като разкрити са 1296 броя престъпления. За месец октомври 2018г. са регистрирани 253 престъпления, като от тях 234 криминални и 19 икономически престъпления. Разкрити са 85 престъпления. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград.  За месец октомври в РУ-Гоце Делчев са регистрирани 66 бр. престъпления, в 02 РУ-Благоевград – 41 бр., в РУ-Петрич – 39 бр., в 01 РУ-Благоевград – 34 бр., в РУ-Сандански – 33 бр., в Разлог – 19 бр. и в РУ-Банско – 9 бр. престъпления.

Във връзка с предстоящите празници и зимен сезон от старши комисар Хаджиев бе оповестено, че с оглед опазване на обществения ред в населените места, където се очаква посещение от голям брой граждани ще бъде създадена необходимата организация с командироване полицейски сили от цялата дирекция. Също така, с цел по-добра комуникация с чуждестранните туристи в Банско ще бъдат командировани гръцки и румънски полицейски служители, които ще работят в смесени екипи с техни колеги от ОДМВР-Благоевград. Във връзка с предстоящия студентски празник в населените места, където се очаква голям брой празнуващи студенти ще бъде създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред. Старши комисар Хаджиев подчерта, че в момента в ход е акция „Зима“, която ще продължи до 31 ноември, като МВР призовава за стриктно спазване на ЗДвП.

Бе предоставена информация за броя на стационарните и мобилни камери, с които разполага ОДМВР-Благоевград. На ПП1 Е-79 в центъра на Кресна е разположена една стационарна камера, която в зависимост от трафика на автомобили се мести на км. 369 на ПП1 Е-79. Дирекцията разполага също с 4 бр. мобилни, радарни устройства в МПС-та и 1 бр. тринога. При интензивен трафик от триногата са констатирани 250 нарушения в рамките на час. От началото на годината до 31.10.2018г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград са установени и санкционирани 14 347 нарушители. За неправилно спиране и паркиране - 9 561, за неспазване на предимство, знаци и сигнали - 2 754 и за неправилни маневри и неправилно движение по пътното платно – 2 147 водачи. Бяха оповестени и размерите и вида на санкциите, които се налагат при нарушение на ЗДвП.

Във връзка с провеждащите се протести и съставянето на предупредителни протоколи на организаторите и участниците в тях от старши комисар Николай Хаджиев бе съобщено, че на територията на ОДМВР-Благоевград за 18 ноември са получени заявления и получени разрешения за три протеста: от община Гоце Делчев, община Разлог и община Симитли. Нерегламентирани са били протестите в района на гр.Благоевград и ГКПП-Кулата. В района на път II-19 е имало частично затруднение на движението, което се е регулирало от намиращите се на място полицейски служители, като не е имало ескалация на напрежението. Протестът в гр. Симитли е преминал без напрежение и нарушения на обществения ред. Той заяви също, че по време на протестите действията на полицейските служители  са били насочени единствено и само по опазване на обществения ред и недопускане на нарушения. Направените предупредителни протоколи са за недопускане на нарушения на обществения ред. Към момента в ОДМВР-Благоевград няма постъпили жалби за полицейско насилие по време на протест в района на ГКПП-Кулата.

На въпрос за случай от 19 ноември с дерайлирал влак в района на с.Черниче бе съобщено, че пътниците от влака са превозвани с автобуси, а на тези, които са имали здравословни оплаквания, е оказана медицинска помощ. В момента работата по възстановяване на движението в района на инцидента продължава.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов