Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови откриват в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови откриват в Кюстендил

22 ноември 2018, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ХГ "Вл.Димитров-Майстора"

Открива се в Художествената галерия от 18 часа

Юбилейна изложба на артистичното семейство Мария и Асен Евтимови се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ днес от 18.00 часа. Мария Тупарова-Евтимова се представя с живопис, а Асен Евтимов – с концептуално изкуство.

МАРИЯ ТУПАРОВА-ЕВТИМОВА е родена през 1952 г. в София. Учи в СПТУ по художествени занаяти в град Котел с квалификация специалист по консервация на паметниците на културата и работи 5 години в НИПК като реставратор. Завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“, след което работи като преподавател в Педагогически колеж – Дупница, ЮЗУ – Благоевград, ТУ – София и ЛТУ – София. От 2007 г. е доцент по живопис, от 2014 г. е доктор по ергономия и дизайн, а от 2016 г. и професор. Работи в областта на живописта. Има самостоятелни изложби в София, Кюстендил, Благоевград, Дупница. Участник е в 15 национални и международни пленери. Учредител и член на представителството на СБХ – Кюстендил. Член на „Група Цвят – България“. Носител е на множество награди, сред които – за живопис от Зонална изложба „Струма“ през 2004 г. Нейни творби са притежание на държавни галерии в България и частни сбирки в Англия, България, Германия, Македония, Русия, САЩ, Словения, Турция, Черна гора, Украйна, Швейцария.

АСЕН ЕВТИМОВ е роден през 1952 г. в с. Раково, Кюстендилско. Ученик е на кюстендилския художник Венко Петров в периода 1965 – 1967 г., след което учи в Художествена гимназия – София. През 1979 г. завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Стенопис“ във факултет „Изобразително изкуство“. Работи в областта на запазения знак и концептуалното изкуство. Участва в национални, регионални и общи изложби, в пленери, симпозиуми и др. творчески изяви. Дългогодишен преподавател е в Педагогически колеж – Дупница, а от 1994 до 2000 г. е заместник-директор на колежа. От 2001 г. работи като старши експерт по изкуства в РУО – Кюстендил. Носител е на Награда за скулптура „Струма“ за 1997 г. Член на Съюза на българските художници. Председател е на представителството на СБХ – Кюстендил в периода от 2002 до 2016 г. Член е и на „Група Цвят – България“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета