Избрани Новини

Основателят на Банско Филм Фест бе провъзгласен за Почетен гражданин на Банско

Фестивалът започна с кадри за Петър Атанасов

Часове преди да бъде дадено официалното начало на единствения по рода си в България форум за планинарската култура - Банско Филм Фест, неговият създател, Петър Атанасов, бе провъзгласен посмъртно за „Почетен гражданин” на град Банско.
Това се случи на тържествена сесия на Общински съвет – Банско, където съветниците гласуваха предложението на кмета Георги Икономов с пълно мнозинство. В своите мотиви за удостояването на Петър Атанасов с почетното звание, Икономов изтъква заслугите му за създаването на Банско Филм Фест като събитие, популяризиращо световната планинарска култура, с което дава своят съществен принос за развитието на културния живот в Банско.
Неговата съпруга и съмишленик, Натали Петрова, получи званието и сподели с присъстващите обичта на нейния покоен съпруг към Банско и Пирин. Тя отправи благодарност към Икономов за внесеното от него предложение, както и към  съветниците за признанието към житейските постижения на Пепи, както всички го наричаха приживе.

А самият Банско Филм Фест 2018 също започна с кадри за Пепи. Авторитетни личности – катерачи, алпинисти, колеги журналисти, приятели, разказаха за допира си с тази енциклопедична, и в същото време скромна личност. В негова памет на любимия му стол в читалище „Никола Вапцаров” бе поставен надпис с неговото име.

26 са лентите, които ще се състезават за оценката на авторитетното жури. Любопитни презентации, интересни гости, тематични уъркшопове, ще представи Банско Филм Фест до неделя, 25 ноември.
Входът е свободен, а събитията се провеждат в Читалище „Никола Вапцаров” и Посетителски информационен център.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов