Димитър Христов: машинистът-карък или най-големият късмет на спасените пътници - blagoevgrad.utre.bg

Димитър Христов: машинистът-карък или най-големият късмет на спасените пътници

23 ноември 2018, 21:18 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    МТ

  • Снимка:
    МТ

  • Снимка:
    МТ

Невероятната история на един достоен за уважение мъж

Димитър Христов – машинист, който колегите най-вероятно смятат за невероятен карък, е не само един достоен мъж, но и най-големият късмет на пътниците, които са попаднали на него. Христов управлява влака, който в понеделник вечерта се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле. Четири години по-рано управлява влака, който се удари в горящ ТИР край Мурсалево. Машината се запали, а Христов спаси близо 100 души, информира tribune.bg.
Да спасиш 95 човека
Декември 2014 година. Късно вечерта. Димитър Христов управлява влака по направлението Кулата-София. ТИР попада на свлачище на пътя край Мурсалево, докато от там преминава влака, камионът се преобръща и пада на релсите. Пали се.
Христов дръпна спирачката и я задържа максимално дълго, за да намали скоростта на влака.
В последния момент успял да изскочи и да влезе в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат, защото влакът ще се удари.
Следва удар. Пожар. После Димитър Христов помага на пътниците да се евакуират. Цяло чудо е, че няма жертви и тежко пострадали.
"Не се чувствам герой, просто направих това, което трябва“, казва след инцидента машинистът.
Да се удариш в 50-тонна скала
Ноември 2018 година. Рано вечерта. Димитър Христов управлява влака от Петрич към Благоевград.
Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче. Отново свлачище, но този път на релсите.
Христов вижда огромната скала на линията. Мъжът извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината. Той държи спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар.
„Няма време за страх“, ще каже машинистът след инцидента.
И при този жесток инцидент няма жертви. Цяло чудо!
Христов е в болница, но за няколко дни се съвзема и е изписан. Леко пострадали са няколко от пътниците.
Няма по-голяма награда от самия спасен човешки живот
След първия инцидент Димитър Христов е сред отличените от инициативата "Достойните българи". Той беше награден от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.
Днес министърът на транспорта Росен Желязков се срещна с него. "Поздравих Димитър Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле и за бързата реакция на него и колегите му за извеждане на пътниците от влака", заяви министър ЖелязковКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета