Избрани Новини

Днес е денят на Света Екатерина

Тя била изключително красива и начетена девойка

На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тина.
В народната традиция на Катерининден жените не работят, а месят и раздават помежду си специални обредни питки, намазани отгоре с мед, с пожеланието: “Хапнете си за сладки и медени!” Вярва се, че Св.Екатерина предпазва от шарка малките деца.
Според житието й Света Екатерина била изключително красива девойка живееща в град Александрия. Освен красива, Екатерина била и много умна - изучила философията, литературата и особено медицината. Мнозина знатни и богати момци искали ръката й, но тя била решила да се омъжи само за равен на нея по хубост, ум и знание.
Майката на Екатерина била християнка, но криела вярата си - по онова време християните били гонени. В покрайнините на Александрия живеел скитник отшелник. Майка й я завела при него за да й даде добри съвети, именно той я обърнал към познанието за Бог.
Една нощ в съня й се явила Богородица и това било момента, в който Екатерина отдала душата си на християнската вяра, а после станала "небесна – чиста и свята, годеница на Христос". Ревностно не пропускала, където може да порицае езичниците.
Веднъж на един езически празник пред всички тя рекла на царя "Не те ли е срам, царю, да се молиш на гнусни идоли!..." За много по-малко по онова време падали глави, но смилен от красотата на Екатерина, царя й предложил половината си богатство, ако се откаже от християнството. Извикал 50 мъдреци, за да я разубедят от вярата й, но тя с мъдростта си съумяла да ги накара да отхвърлят езическата вяра и да приемат нейната. Успяла даже да убеди и съпругата на царя в Христовата вяра, за което жестокият цар отсякал главата на съпругата си.
Безсилен пред упоритостта на Екатерина, която успяла за краткото време да просвети много хора, царят заповядал да бъде убита.
Около 305 година паднала главата на едва 18-годишната Екатерина. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина, където два века по-късно монаси намерили мощите й и ги отнесли в манастира "Св.Екатерина" (Египет).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов