Над 200 пазители на кукерството в Симитли се събраха на празник - blagoevgrad.utre.bg

Над 200 пазители на кукерството в Симитли се събраха на празник

25 ноември 2018, 18:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Симитли

Кукерите от първи квартал, втора група почерпиха приятелите

Над 200 пазители на кукерството в Симитли се събраха на голям празник. Първи квартал, втора група, традиционно казва своето „Благодаря“ на всички,  отворили вратите си за тях на 1-ви януари в края на ноември.

Когато традициите са живи, когато поверията се предават от дядовци на внуци и синове, тогава и кукерството няма да прекъсне да съществува. Точно поради тези причини кукерите от Първи квартал, Втора група в Симитли събраха приятели и гости на подобаващ кукерски банкет. Много хора събраха организаторите за голямото благодаря на кукерската група. Групата е съставена предимно от млади хора, които пазят предаденото им от бащи и дядовци. Изконната традиция за кукерството се спазва с много желание и всяка година на 1-ви януари те са едни от най-колоритните групи в Симитли. Участват в много фестивали и прославят името на града. Най-ревностният пазител на кукерската традиция кметът на община Симитли Апостол Апостолов вдигна наздравици със своите приятели и им благодари, че пазят традицията жива.

С наздравици и веселба кукерите си пожелаха да бъдат все такива родолюбци и никога да не забравят традициите, запазени с векове. Повечето от тях споделиха, че вече е започнала подготовката за 1-ви януари, информират от пресцентъра на Общината.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета