Избрани Новини

Възгласите "Долу Ньой!“ отекнаха в Сандански

ВМРО проведе факелно шествие

В неделната вечер в град Сандански ВМРО проведе факелно шествие под надслов „Долу Ньой!“. То премина през централните улици на града и напомни за черната годишнина. През 2018 г. се навършват 99 години от подписването на унизителния за България Ньойски договор. Съгласно разпоредите, България се разпокъсва и с тях си отива и идеалът за обединение. Клаузите на Ньойския диктат оставят под чужда власт милиони българи, населяващи цяла Южна и Северна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония, Одринска и Беломорска Тракия, Босилеградско, Царибродско и Тимошко.
Днес ние, Патриотите от ВМРО, сме тук, за да отбележим тази злопаметна дата и да покажем, че Ньой не е забравен, казаха организаторите. На събитието присъстваха депутатът от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов, евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки, председателят на Македонския научен институт (МНИ) доц. Александър Гребенаров, много членове и симпатизанти на патриотичната идея.
Тази дата е една от най-паметните дати с отрицателен знак. Ньойският договор направи България трайно осакатена териториално, икономически и военно.  Ние от ВМРО винаги сме смятали, че там където има и един човек с българско самосъзнание, означава, че я има и България. Трябва да бъдем съпричастни към нашите братя, останали извън пределите на България, не само на тази черна дата, а постоянно да помагаме за благосъстоянието им. Затова и днес сме се събрали толкова хора, за да покажем, че не сме забравили Ньой. А именно чрез факлите символично се опитваме да запалим огъня на надеждата и бъдещото единение на целокупната общност на Балканите, заяви Атанас Стоянов.
Този договор променя съдбата на България, защото 85 хил. от Вардарска и 75 хил. от Егейска Македония напускат домовете си и пристигат в България, чакайки помощ. Този договор зареди с етнически мини Балканския полуостров, които, нищо че са минали десетилетия, видяхте как преди 25 г. започнаха да избухват. Нашата борба трябва да продължава. Трябва да се постави давност на договора. За следващата година ние от МНИ ще направим сборник за българския характер на Македония.  Трябва нашите приятели в Западна Европа да видят, че всички източници пишат, че до 1918 г. по тези землища живеят българи, а от 28 ноември 1919 г., изведнъж са се събудили като македонци, тази неправда трябва да се реши, категоричен бе доц. Гребенаров.
В българската историческа памет този позорен акт остана с една единствена дума – диктат. Наложен от нашите врагове. Ако някой си мисли, че времето се е променило и сърбите, гърците  и румънците са наши приятели сега, се бъркат. Те държат все още наши изконни земи. Ньойският диктат целеше да разпокъса българското историческо землище и да унищожи българската нация, каза Джамбазки.
Не, уважаеми, българската нация е вековна. Корените са много дълбоко в скалите, в свещената земя. Днес ние, наследниците на тази организация, трябва да заявим, че България е слава, че Македония е българска и че няма да търпим националните предатели. Тази година на Илинден заявихме на Зоран Заев, че му даваме големи отговорности. Днес ние от площада на Сандански казваме много ясно и силно и сигурен съм, че се чува и в Струмица, Договорът за добросъседство не се прилага. Учебниците не са напечатани. Кражбата на българска история продължава. Това означава, че ако продължи така до следващото общо заседание на двете държави, то няма да има подкрепа за членство на Македония в е ЕС и НАТО. Условието е едно – признаване и гарантиране на интересите на българите в Македония. Това е битката на нашата организация - без граница от Охрид до Черно море. Македония е Българя. Да живее България, заяви още евродепутатът в пламенната си реч.
По утвърдена традиция и в знак на несъгласие участниците във факелното шествие запалиха копие на Ньойския договор.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)