Избрани Новини

Съдът: Част от стачкувалите миньори от Бобов дол са нарушили закона

Подсъдими по делото са 85-има протестирали миньори

12 от стачкувалите на 11-и и 12-и май заради невзети заплати в мини "Бобов дол" са нарушили закона и срещу тях е уважена една част от съдебния иск, постанови състав на Кюстендилсикя окръжен съд, съобщи БНР. Подсъдими по делото, продължило повече от година, са 85-има протестирали миньори. От ръководството на мините внесоха иск в съда за обявяване на стачката за незаконна.

Дневната и нощната смяна на рудник "Христо Ботев" протестираха пред административната сграда на мините заради забавена заплата и неполучени ваучери за храна. За 75 от миньорите искът е отхвърлен от съда поради недоказана стачка на посочените дати 11-и и 12-и май 2017 година. Само за датата 11-и май 2017-а искът е уважен по отношение на 12 лица, които са били нощна смяна на работа в дружеството.

Според съда стачката е незаконна. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването на страните.

"Ще се консултирам с миньорите и те ще решат дали ще обжалваме решението. Според това решение нито един от миньорите няма да бъде санкциониран да внася суми за нанесени щети на дружеството от това, че не са били на работа в този ден", поясни адвокатът на подсъдимите миньори Ивона Павлова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)