Избрани Новини

Община Благоевград насърчава социалното предприемачество

Зам.кметът Христина Шопова участва във форум за социално предприемачество

Община Благоевград подготвя наредба за насърчаване и подпомагане на социалното предприемачество. Това каза заместник-кметът Христина Шопова по време на форум „Съвременни предизвикателства пред регионалното развитие на социалната икономика“. Той бе открит от заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации  Стилиян  Баласопулов. В срещата взеха участие още експерти от МТСП, заместник-областният управител Иван Стоянов, общественият посредник доц. д-р Валентин Василев,  представители на бизнеса, СЮЗО, учебни заведения, неправителствени организации и синдикати.

Д-р Султанка Петрова представи градивните промени в законодателството в посока подкрепа на социална и солидарна икономика“. „България се нарежда на едно от първите места в ЕС иновативността, която предлага Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Благоевградски регион е един от примерите, които трябва да разпространяваме в България. Има изключително много социални предприятия, които работят. Това е благодарение на активността и на хората с големи сърца“, каза по време на срещата зам.-министър Султанка Петрова

Зам.кметът Христина Шопова представи ролята на Общината в посока подкрепа на социалното предприемачество. „Община Благоевград работи в унисон с политиката на МТСП. Тук е мястото да благодаря и на Бюрото по труда, защото посредством програмите се осигурява трудова заетост на хора в неравностойно положение. Те се назначават, както към Общината, така и към различни общински институции. След като свършат програмите , търсим варианти тяхната трудова ангажираност да продължи. Истината е, че голяма част от тези хора имат качества и са абсолютно конкурентноспособни“, каза по време на форума Христина Шопова.   Дискусионният форум се организира съвместно с Национален съюз на трудово-производителните кооперации и Министерство на труда и социалната  политика. Форумът е средство за стимулиране на социалните предприятия и кооперации, които предоставят локално своите продукти и услуги.

Регионалният форум цели да се превърне в традиционна проява, която да се развива постепенно, обхващайки всички региони в България. Реализацията на първите две издания са заложени в Плана за действие по социалната икономика на Министерски съвет 2018-2019 година.  

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов