Почетоха Никола Вапцаров в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Почетоха Никола Вапцаров в Благоевград

07 декември 2018, 13:18 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

Отбелязваме 109 години от рождението на поета

Община Благоевград отбеляза 109 години от рождението на Никола Вапцаров. На тържествения ритуал присъстваха заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, представители на областната администрация, на учебни заведения, културни институти, граждани и ученици. Церемонията по полагане на цветя в знак на признателност се състоя днес пред барелефа на Никола Вапцаров, на фасадата на Драматичен театър "Никола Вапцаров".

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров "Моторни песни" излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Днес името на Вапцаров носят организации, училища, читалища и много други. Стихотворенията му са преведени на над 90 езика.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета