Избрани Новини

Започна изкупната кампания на тютюна в Благоевградско

40 семейства от Долно Осеново все още чакат пари за реколтата отпреди 3 години

Започна изкупната кампания на тютюна в Благоевградско, съобщи БНТ. Според производителите обаче цената е изключително ниска. В симитлийското село Долно Осеново един килограм тютюн се продава средно за около 6 лв., а миналата година е струвал 8 лв. С всяка изминала година все по-малко хора се занимават с отглеждането на тютюн.
С около 100 семейства по-малко са отглеждали тютюн тази година в Долно Осеново, като в селото са произведени общо около 120 тона. Рамзе Джабурова казва, че след като продаде реколтата си, няма да успее да покрие разходите по отглеждането на тютюна.
Рамзе Джабурова: С тия данъци, с тия осигуровки сме на червено. Не виждам  какво трябва да се работи, ние сме тука по хълмовете, суша, скали, друго препитание нямаме.
Росен Чобанов: Вижте специално за тютюна, цената е ниска, а трудът е много жесток. И много е трудно се гледа това.
Според производителите средната цена за килограм трябва да бъде около 10 лв., тъй като качеството на тютюна е добро.
Димитър Сегменов: Орната ни е 1400 лв. - първа, втора ора и фрезоването. Два чувала тор са 120 лв. литровиците са ми 150 лв. за сушилнята. И ако турим осигуровките 800-900, а сме вземали за 300 килограма тютюн 2 000 лв. Тя е работила за нищо.
С отглеждането на тютюн в селото се занимават предимно пенсионери, а младите търсят работа в по-големите градове.
Бисер Сегменов, кмет на село Долно Осеново: По Благоевград в цехове, които автобуси пътуват, ходят дори и до Петрич. Там с оранжерии, в Кресна. Почти навсякъде.
Около 40 семейства от Долно Осеново все още чакат да им бъде изплатена реколтата от тютюна от преди 3 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)