Министър Вълчев в Сандански: Най-много разчитаме на учителите - blagoevgrad.utre.bg

Министър Вълчев в Сандански: Най-много разчитаме на учителите

10 декември 2018, 21:12 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сандански

  • Снимка:
    Община Сандански

Срещна се с директори, учители и представители на синдикати

Срещата на министъра на образованието Красимир Вълчев с директори, учители и представители на синдикати от община Сандански, бе открита от кмета на общината Кирил Котев, който информира за реализираните проекти в сферата на образованието и целенасочената политика на общината към развитие и надграждане на образователната среда и сред най-малките жители.
„Изпълняваме приоритетите си. Учителите са най-важни и най-много разчитаме на тях като държава и общество, нещо което бяхме позабравили. Изпълняваме ангажимента си като правителство за увеличението на заплатите, това ще продължи с още два бюджета“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на среща с кмета на община Сандански Кирил Котев, с директори на училища и детски градини и представители на синдикатите.
Министърът посочи, че другото предизвикателство пред системата е да бъде намален броят на децата, които преждевременно отпадат от образователната система. „Ние трябва да осигурим правото на всяко дете на образование. Механизмът за обхват е много полезен за включване на деца и ученици в образователната система. Много е важно да бъдат обхванати още от детската градина“, посочи министърът.
В Сандански министърът апелира да бъдат приобщавани родителите на децата чрез включване в заниманията по интереси. Досега те се провеждаха по проект „Твоят час“, но от догодина ще ги финансираме с 25 милиона лева от бюджета, за да има устойчивост, посочи министърът. 10 процента от средствата ще са за общините, които да организират различни форми на взаимодействие между училища и външни организации, посещение на предприятия, музеи.
„Искаме родителите в по-голяма степен да са ни партньори, за да имат доверие в учителите“, каза министър Вълчев. По думите му най-лошо е, ако децата разберат, че родителите им не уважават учителите.
Трябва максимално да образоваме днес следващото поколение родители, каза министърът.
Според него може да се провеждат междуучилищни изяви извън градовете в селата, за да се подкрепят училищата в тях.
Обсъдени бяха въпроси, свързани с десегрегацията на училищата и максимално включване на децата от уязвими групи. Прабабите попълват молбите за помощи, а родителите на децата са неграмотни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета