Избрани Новини

Представят културата на Древна Тракия

Водеща е темата "Архилох и траките“

Сдружение „Нова България“, съвместно с Регионален исторически музей - Благоевград и Нов български университет провеждат семинарно представяне културата на Древна Тракия с водеща тема „Архилох и траките“. Лектор е гл.ас. д-р Георги Гочев. Акомпанимент на лира доц. д-р Георги Арнаудов.
Събитието е днес от 17.30 часа в РИМ - Благоевград, зала Античност.
След семинара ще се прочетат фрагменти от новоиздадената книга „Архилох - фрагменти“, в превод от Георги Гочев и акомпанимент от композитора Георги Арнаудов.
Ще бъдат представени последните изследвания и преводи на книги, свързани с историята и културата на античността и на древните траки.
Защо Архилох?
Архилох (VII – VI пр. Хр., роден на остров Парос) се счита за първия лирически поет в световната литература. Наемник, който участва в колонизирането на остров Тасос, той описва с интригуваща проницателност премеждията на един воин по древните тракийски земи. Освен това обаче Архилох е и далечният баща на сатирата. Талантът му да осмива му спечелва славата на най-острото перо в античната литература, но също така го прави актуален и до днес. Неговите фрагменти, събрани и преведени от класическия филолог Георги Гочев и поетесата Петя Хайнрих, се публикуват за пръв път на български език.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов