Избрани Новини

Ученици реализират проект с ПП "Беласица"

Ще бъдат почистени четири туристически маршрута от района на парка

Проектът „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“, Петрич - приятел на „Беласица“. Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на професионалната гимназия ще бъде реализиран на територията и в партньорство с най-новия природен парк в България Природен парк „Беласица“. Паркът обхваща северните склонове на едноименната планина Беласица и е уникален с определените досега видове: 1200 растителни, 1500 безгръбначни животни, 180 гръбначни животни, 120 птици. Двата вида птици балканска чучулига и пъстрогуша завирушка са балкански ендемити. Освен опазване на богатото биоразнообразие, паркът ще допринесе за развитието на туризма в различните му форми.
В проекта на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р А. Златаров“ са планирани дейности по почистване, опазване и възобновяване, както и разширяване на възможностите за развитие на туризма на територията на ПП „Беласица“. В рамките на проекта ще бъдат почистени четири туристически маршрута от района на парка: „Пеперудите и цветята на Беласица“, „Животът на кестена“, „Цветна приказка“ и „Кълвачите“. Шест нови туристически маршрута ще бъдат маркирани. Ще бъде създаден специализиран ботанически маршрут за лечебни и диви ядливи растения, използвани в кулинарията. На терен ще се маркира маршрутът и ще се поставят табели с информация. Кът с информационни табла за маршрута ще бъде обособен в училището. С цел популяризиране на маршрута ще бъдат изготвени Програма за туристически водачи и изработен информационен материал „Възможностите за селски туризъм в района на ПП „Беласица“. Ученици от специалност „Организация на туризма и свободното време“ ще проведат две опознавателни екскурзии за други ученици и по този начин на практика ще упражнят уменията по изучаваната професия. Учениците и учителите ще засадят гора – „Гората на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ на площ от един декар с дървета, подходящи за парка като защитена територия.
В изпълнение на проекта ще бъде включена цялата училищна общност -  ученици, учители, родители. Въздействието на проекта върху изпълнителите на проекта ще бъде формиране на трайна екологична култура, любов към природата, отговорност и нагласа за опазване и възобновяване на околната среда и местните традиции.
Подкрепете и насърчете нашите дейности в планина Беласица за чиста природа днес, за здраве и пълноценен отдих утре!

Дарителски SMS за екологични дейности в Природен парк "Беласица". Ако желаете да подкрепите, изпратете DMS EKOBELASITSA на кратък номер 17 777, важи за всички оператори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов