Избрани Новини

Театрална събота очаква Благоевград

Програма "Съботен театър” представя две представления - за деца и възрастни

Тази събота благоевградчани и гостите на града ще имат възможност да прекарат почивния ден в театъра.
Програма „Съботен театър” започва в 11:00 ч. днес и ще представи премиерата  на детския спектакъл „Нощта преди Коледа” по Лиман Франк Баум. История за малка, бяла, приказна пиеса, за малка, бяла, приказна страна, в която Дядо Коледа подготвя, подаръци за послушните деца. Сред смях, игри и работа усърдна, чувалът с играчки натежа, но, преди шейната да потегли, чу се звук от близка пещера …
След представлението във фоайето децата ще продължат своите забавления на детската дискотека, която е организирана от актьорите на благоевградски театър.
Театралната събота ще продължи в 19:00ч. с въздействащия спектакъл „Вампир” от Антон Страшимиров, който се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград.
След своята премиера през 2016 година, „Вампир” се превърна в най – успешното и награждавано представление на театъра, в последните няколко години.  
Успешното участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа.
Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „Водеща женска роля” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата "Сцена,палитра,слово" - Пловдив 2017.
През погледа на младия режисьор, Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.
Всеки придружител може да остави на касата на театъра подарък за дете, за да му бъде подарен в края на детското представление от Дядо Коледа!
Представлението „Вампир”не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов