Избрани Новини

Митрополит Серафим: Велико е тайнството на Рождество Христово!

Рождественско послание на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим

„Тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му” (Мат. 1:21)

Възлюбени в Христа Бога, братя и сестри, чеда на светата ни Православна Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,

Велико е тайнството на Рождество Христово! Удивителен е Божият промисъл за спасението на човека! Неизказана е Неговата любов и грижа към пребиваващия в грях човешки род! Небесният Отец векове наред подготвя човечеството за раждането на Христа Спасителя и, когато се изпълни времето, Той „отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). Родилият се Богомладенец смирено ни призовава да Го приемем. Очаква, подобно на пастирите, с радост да Му се поклоним и, като мъдреците от Изток – дарове да Му поднесем.

Не случайно Бог се яви в света тогава, когато се умножи греха, защото: „Дето се умножи грехът, благодатта се яви в голямо изобилие, та, както грехът царува, причинявайки смърт, тъй и благодатта да се възцари с правда за живот вечен, чрез Иисуса Христа, нашия Господ” (Рим. 5:20-21).

Явяването на Божия Син в света поставя всеки човек, до когото е стигнало Христовото благовестие, пред съдбоносен избор. Избор, в който Богомладенецът ни дава благодатна възможност сами да изберем пътя си, т. е. да обикнем Бога и да следваме Неговите заповеди, или да останем в измамното спокойствие на греха и страстите, което обаче неминуемо води до разлъка от Бога и вечна погибел. Грехът не само ни отдалечава от Бога. Той е непослушание към Неговото слово. Той е и смърт, защото само Бог е Този, Който всичко оживотворява. Следователно, идването на Божия Син в света, всъщност е завръщане ни при нашия Творец и любещ Небесен Отец, наследяване на вечен живот и придобиване на спасение.

Заради нашето избавление и воден от човеколюбие, Господ Иисус Христос става за нас пример на съвършенна любов. Чрез Своя верен раб – св. апостол Петър, Той ни призовава: „А най-вече имайте усърдна любов един към други, защото любовта покрива много грехове” (1Пет. 4:8).

Нека любовта, съпричастността и взаимопомощта да бъдат постоянна наша грижа. Нека се стремим да бъдем с отворени сърца за Божията любов. Да се доверим на човеколюбивия наш Бог и да не оставяме в мислите и сърцата си място за съмнение в Неговия промисъл за нас. Да се укрепваме и утвърждаваме във вярата в родилия се Богомладенец и, приемайки я като основа на нашия живот, да я изразим във всичките си дела и начинания!

В дните, в които с особена радост и тържественост празнуваме светлия празник на Рождество Христово, от все сърце поздравявам всички вас, скъпи чеда на Неврокопската епархийска църква. Молитвено отправям искрени благопожелания към всички за мирни дни, здраве, благословени успехи във всички добри дела и начинания и преуспяване в непреходните евангелски добродетели, най-вече в любовта към Бога и към ближния.

Божието благословение и мирът на родилия се Богомладенец да бъдат с всички вас!

Честито Рождество Христово и Новата 2019 година!

С отеческо благословение,
† Неврокопски митрополит Серафим

гр. Гоце Делчев
Рождество Христово, 2018 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)