Избрани Новини

Благоевградчани се срещат с картините на Борис Георгиев

Откриха изложбата "Премъдростта Божия в творчеството на Борис Георгиев"

Изложбата „Премъдростта Божия в творчеството на Борис Георгиев“ бе представена в РИМ-Благоевград.

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова откри изложбата.  Експозицията е юбилейна и е посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев. Изложбата е на Градска художествена галерия – Варна и Националната галерия и е изложена в залите на Регионален исторически музей-Благоевград.

„Позволете ми да ви поздравя с прекрасния празник Рождество! Искам наистина да благодаря и да кажа, че съм много горда, че успяхме тази изложба да бъде днес тук, точно между Рождество и Стефановден. Благодаря на всички, че уважихте това събитие в този ден!“, сподели Христина Шопова.

Тържественото откриване бе съпроводено от концерт с музика от православния изток на Ансамбъла за източно пеене „Софийски псалти“ и формацията  „Големите български гласове“. Изкуствоведът Пламена Рачева, директор на ГХГ "Борис Георгиев" - Варна представи юбилейната изложба с разказ за житието на художника и творческия му път.
Пламена Рачева благодари за положените усилия на Община Благоевград и РИМ-Благоевград тази изложба да се случи именно тук и в тези светли дни.

Експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия – София и ГХГ- Варна.

За първи път пред българска публика ще бъде показана рисунката, по която е създадена емблематичната за изкуството на Борис Георгиев творба „Вечният път“, заемаща централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст. Особено ценни са рисунките и ескизите към картините „Молитва“, „Хижата на щастието“, „Странстващият пастир“ от 20-те години на 20 в., период, в който творецът формира своята философия на изкуството.

Експозицията ще остане подредена и достъпна за жителите и гостите на Благоевград до 20 януари 2019 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов