Избрани Новини

Увеличават туристическия данък в Разлог

Средствата ще бъдат използвани за поддръжка на туристически обекти в общината

Последно за годината заседание на Общински съвет - Разлог се проведе в Разлог, информира БНР Благоевград. Съветниците гласуваха средства в размер на близо 1 665 000 лева да бъдат похарчени за чистота - сметосъбиране, сметоизвозване и др. сходни дейности. С 10 000 лв. се увеличават средствата, които ще бъдат изразходвани за почистване и поддръжка на зелените площи. 90 000 лв е общата сума за 2019 година. 40 000 лева са предвидени за обезопасяване на нерегламентирани сметища.

Местният парламент гласува и увеличение на туристическия данък в община Разлог, който не е променян от 2011 година. Увеличението е средно с от 0.30 лв до 2.00 лв. или между 50 и 150% за различните категории туристически обекти. Този данък се заплаща от ползвателите или клиентите и няма да засегне пряко собствениците на хотели и др. Красимир Панков, общински съветник и управител на хотел в с.Баня, поиска това увеличение да бъде отложено с 6 месеца, защото клиентите вече са платили или капарирали туристическите си пакети отпреди месеци и сега ще трябва да доплащат туристически данък. Предложението не бе прието, тъй като в закона и сега е предвидено, както е европейската практика, този данък да се заплаща отделно от сумата за нощувка и съответно да е срещу отделен документ. Кметът на Разлог инж.Герчев коментира, че средствата ще бъдат използвани за поддръжка на туристически обекти в община Разлог, участие в борси, издръжка на туристически инфо центрове и др.

Данъкът за МПС в Разлог ще бъде увеличен с минималната ставка, която е предвидена в закона за колите без екологичен компонент.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)