Избрани Новини

Откраднаха картини на Владимир Димитров-Майстора

Общо 15 картини, цигулка и други ценни предмети са задигнати от крадците

Осем картини на Владимир Димитров-Майстора бяха откраднати от частна колекция на негови наследници, съобщи БНТ. Крадците са влезли в дома им близо до Сточна гара в София и това вероятно е станало между Коледа и Нова Година, докато в къщата не е имало никого.
Къщата на бул.„Сливница“ пази не само произведенията на Владимир Димитров-Майстора, но и красивите жестове към близките от големия творец. Художникът бил първи братовчед на дядото на Павел Антонов и като чест гост рисувал семейството и техните 5 дъщери. Така портретите остават за поколенията през годините. Лошата новина идва на 31 декември. През това време собственикът на къщата е в чужбина, но съседи забелязват следи от влизане с взлом - счупено е и стъклото на прозореца.
Негов приятел проверява какво се е случило и съобщава, че творбите не са там.
Павел Антонов, наследник на Владимир Димитров-Майстора: Не са намерили пари. В къщата никога не е имало пари. Взели са каквото са видели по стените. Не знам дали си дават сметка какво са взели.
Общо 15 картини, цигулка и други ценни предмети са задигнати от крадците в празничните дни. Сред тях са и произведения на друг голям художник - Димитър Киров. Той също е свързан със семейството, а в чест на Майстора преобразява фасадата на къщата с негови модели от фамилията.
Павел Антонов, наследник на Владимир Димитров-Майстора: Ценни са, но аз не мога да им сложа етикет с цена. За мен те са с емоционална и семейна. Те са реликви. Ние тук сме расли с мисълта, че такива картини не се пипат, не се продават. Винаги е доминирал в цялата фамилия, това че няма да позволим на негативната енергия, на лошата среда да ни повалят и да си свалим семейните картини от стените. Сега това се случи.
Сантименталната стойност е причината никога да не е правена оценка на картините. Нямат и застраховка. Колко струват, не се наемат да кажат и изкуствоведите. Според тях обаче никога досега портрети на близки на Майстора не са продавани.

Картините на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров, които бяха откраднати от дома на наследника на Майстора Павел Антонов, днес все още са в неизвестност. Все още няма разкрит извършител на престъплението. Собственикът на откраднатите произведения на изкуството уточни последната бройка на липсващите платна - 5 картини на Майстора, 9 на Димитър Киров и две на други художници. Престъпниците са оставили някои от най-ценните.
"Полицията почти 24 часа събираше информация, имат пълен списък и надеждата ми е да предприемат наистина спешни действия", заяви Антонов.
Плановете му са да превърне къщата си в средище за изкуство, за позитивна енергия.
Наследникът на художниците уточни, че всички картини на Майстора са портрети на семейството и, според него, нямат стойност извън семейния кръг.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)